"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Одеський морпорт не зміг відсудити у Фірташа 8,5 мільйона збитків від пожежі

Неділя, 4 жовтня 2015, 15:07

ДП "Одеський морський торговельний порт" не змогло стягнути 8,52 млн грн. з ТОВ "Морський спеціалізований порт Ніка-Тера" за пошкодження та часткове знищення мобільного крану, переданого в оренду.

Про це свідчить рішення Господарського суду Миколаївської області, пишуть "Наші гроші".

Як зазначається, у 2007 році державний порт передав в оренду "МСП Ніка-Тера" мобільний кран. Станом на початок 2015 р. вартість орендованого крану оцінювалася у 24,05 млн грн.

5 лютого цього року на крані трапилась пожежа. Внаслідок чого пошкоджено обладнання двигуна машинного відділення крану, а також знищено окремі вузли та агрегати. Можливою причиною пожежі була несправність механізмів агрегату, пише видання.

Реклама:

Державний порт, спираючись на експертну оцінку, встановив свої збитки в розмірі 8,52 млн грн. Державний порт стверджував, що саме "Ніка-Тера" як орендар відповідає за збереження майна, має здійснювати заходи протипожежної безпеки.

Однак суд позов не задовольнив, оскільки не отримав доказів невиконання "Ніка-Тера" зобов’язань по договору.

Сам факт пожежі орендованого майна, на думку суду, не може свідчити про недотримання "Ніка-Тера" умов його експлуатації та утримання. Навпаки, фірма представила документи про регулярне техобслуговування і перевірку крану.

Крім того, за договором оренди 2012 р. "Ніка-Тера" мав застрахувати кран на 14,93 млн грн.

З’ясовано, що кран застрахувало ПрАТ "Страхова компанія "Саламандра-Україна". Відтак суд вирішив, що відшкодовувати збитки має страховик.

"МСП Ніка-Тера" належить структурам мільярдера Дмитра Фірташа. Далі договір оренди неодноразово продовжувався.

Найбільшим акціонером "Саламандра-Україна" з часткою 25% є кіпрська компанія "Pitalovo Limited". Ще майже по 10% мають голова правління Роман Маленко і голова наглядової ради Юрій Явтушенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!