Підвищення ставки ФРС може стати гальмом економіки - МВФ

Субота, 31 жовтня 2015, 12:13

Підвищення базової процентної ставки Федеральною резервною системою США може призвести до зростання економічної нестабільності в Сполучених Штатах і в світі, в результаті ФРС, можливо, доведеться знову звернутися до програми пом'якшення.

Про це йдеться в огляді Міжнародного валютного фонду, передає "Прайм".

"Підняття базової ставки може проходити на тлі великої невизначеності, послабити ринок праці, привести до нейтральної швидкості росту інфляції і заробітної плати в США", - відзначають аналітики фонду в аналізі, приуроченому до зустрічі лідерів G20 в Туреччині в середині листопада.

Крім того, це може спричинити різку "зміну структури міжнародних портфелів, високої волатильності ринку і збільшення терміну отримання премій інвесторів, що матиме наслідки для глобальної фінансової стабільності".

Реклама:

Якщо негативні побоювання фонду виправдаються, зростання ставки стане "гальмом відновлення, і може змусити ФРС діяти у зворотному напрямку". ФРС ризикує викликати подальше зміцнення долара, що призведе до істотного падіння експорту через неконкурентну нацвалюту, резюмує фонд.

У середу ФРС США вкотре зберегла базову ставку на мінімальному рівні 0-0,25% річних, як і очікували аналітики

При цьому регулятор не виключив підвищення ставки в грудні залежно від динаміки ключових макроекономічних показників - зайнятості та інфляції. Коментуючи ситуацію в економіці країни, регулятор назвав зростання "помірним".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: