У Мінінфраструктури відповіли на закиди ЄБА щодо залізниці

П'ятниця, 30 жовтня 2015, 17:46

Законопроект "Про залізничний транспорт" запроваджує баланс інтересів держави і бізнесу та відповідає умовам угоди України про Асоціацію з ЄС.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства інфраструктури.

У прес-службі нагадали, що 29 жовтня Європейська Бізнес Асоціація звернулася до прем’єр-міністра з проханням не подавати на реєстрацію до ВРУ законопроект "Про залізничний транспорт".

"Практично одночасно з ЄБА проти подання в Раду проекту зі схожими заявами висловилися Американська торгівельна палата і Федерація роботодавців транспорту України", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Причиною для звернення є нібито потреба в суттєвому доопрацюванні документу через неврахування розробниками закону всіх зауважень бізнесу. За п’ять місяців, що минули з моменту публікації законопроекту на сайті Міністерства, до відомства не надходило жодних офіційних зауважень чи пропозицій від імені ЄБА чи ФРТУ", - заявили у Мінінфраструктури.

Як наголошується, офіційні зауваження до законопроекту загальним обсягом близько 70 сторінок були надані лише трьома профільними асоціаціями: Укрвідтранс, Укррудпром та Кривбасзалізрудком, а також представниками Американської торгової палати.

Частину офіційно надісланих зауважень Міністерство врахувало, щодо решти надало їхнім авторам детальні роз’яснення.

"При цьому важливо, що законопроект пройшов всі процедури відповідно до регламенту КМУ, у тому числі - громадське обговорення у форматі круглих столів, робочих груп, зустрічей з зацікавленими сторонами", - йдеться у повідомленні.

"Базові засади закону, в тому числі новий підхід до тарифоутворення, обговорювалися і під час круглого столу у Верховній Раді за участі членів зазначених асоціацій", - повідомляє Мінінфраструктури.

Також зазначається, що їхні звернення були відправлені на ім’я прем’єр-міністра з різницею в кілька днів та саме тоді, коли законопроект вже винесений на розгляд уряду.

"Міністерство вважає такий хід неконструктивним та спрямованим на гальмування реформи галузі на захист інтересів окремих фінансово-промислових груп", - йдеться у повідомленні.

У Міністерстві наголосили, що законопроект "Про залізничний транспорт" розроблений за участі представників відомства, Укрзалізниці, галузевих профспілок і ФРТУ з урахуванням європейських директив у сфері залізничного транспорту, обов’язкове дотримання яких передбачене угодою про Асоціацію України з ЄС.

"Факт відповідності законопроекту транспортним євродирективам засвідчують висновки експертів проекту Twinning, Світового банку, Мін’юсту України", - заявили у Мінінфраструктури.

"Міністерство інфраструктури закликає уряд підтримати нинішню редакцію законопроекту "Про залізничний транспорт", адже від цього залежить те, як швидко "Укрзалізниця" стане ефективним підприємством, а її бізнес-партнери та пересічні українці відчують якісні зміни у рівні залізничних послуг", - зазначили у прес-службі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!