"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податкова реформа комітету ВР буде для України надмірним ризиком - МВФ

П'ятниця, 30 жовтня 2015, 12:13

Законопроект щодо податкової реформи, зареєстрований 26 жовтня у Раді парламентським Комітетом з податкової та митної політики, "буде для України істотним ризиком, на який вона не може наражатися в цей момент".

Про це заявив в інтерв’ю "Укрінформу" представник МВФ Жером Ваше.

Ваше навів оцінку Фондом "вартості" запропонованого законопроекту.

"Згідно із нашою оцінкою, він спричинить скорочення податкових надходжень на 9-10% ВВП. Це гігантська сума. У міжнародному співставленні вона майже безпрецедентна, якщо брати до увагу втрату надходжень протягом одного року. Важко уявити, як можна дозволити собі таку ціну без масштабних компенсаційних заходів у бюджеті 2016 року, який і без цих подій втрачає тимчасові доходи, що мали місце цього року, і має профінансувати важливі пріоритетні видатки", - сказав Ваше.

Реклама:

Саме лише "скорочення ставок по всіх основних видах податків, що не компенсується іншими достовірними заходами (такими, як скорочення видатків), лише збільшить дефіцит і борг та зруйнує довіру та фінансову стабільність.

Таким чином, ми, як партнери України, не можемо підтримати проект податкової реформи в такому її вигляді"

Представник МВФ в Україні переконаний, що дебатам з податкової реформи мали би передувати обговорення видаткових пріоритетів та зміцнення податкового адміністрування. 

"Перш ніж обговорювати податкові ставки, потрібно чітко собі уявити, якими є видаткові пріоритети, що фінансуються зусиллями платників податків. Якщо усвідомлюється потреба знизити видатки, важливо обговорити, як цього досягти, протягом якого часу і хто понесе на собі тягар цих скорочень", - зазначив Ваше.

Нагадаємо, у Верховній Раді 26 жовтня під №3357 зареєстрували законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації".

Відповідно до законопроекту, податкова реформа передбачає: реорганізацію структури та функцій ДФС, зниження навантаження на фонд оплати праці, перехід до оподаткування розподіленого прибутку.

Серед авторів документа 114 народних депутатів, в тому числі голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна та інші члени цього комітету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: