Профіцит бюджету зменшився до 4,2 мільярда гривень

Четвер, 29 жовтня 2015, 16:25

У вересні профіцит становив 4,2 млрд грн, значно скоротившись порівняно з 12,9 млрд грн профіциту у серпні.

Про це йдеться у звіті проекту "Ціна держави".

Загалом, за 9 місяців профіцит сягнув 32,5 млрд грн, з яких 23,7 млрд грн - це кошти місцевих бюджетів.

Як зазначається, доходи бюджету продовжують стрімко рости.

Реклама:

"Вересневі надходження зведеного бюджету становили 56,2 млрд грн, що на 40,3% більше, ніж минулого року. Проте такий стрімкий ріст був здебільшого за рахунок тимчасових джерел, таких як доходи НБУ (8 млрд грн), та додаткове імпортне мито (2,6 млрд грн). Фактично лише ці два фактори забезпечили близько 2/3 вересневого зростання",- йдеться у повідомленні.

Як зазначають експерти, без врахування тимчасових доходів темпи росту надходжень до бюджету помітно уповільнюються: зокрема у вересні цей показник становив +20.9%, у серпні 26.9%, а ще у липні "чисті" доходи без врахування тимчасових джерел росли зі швидкість 42,6%.

"Така динаміка вказує на те, що у 2015 році бюджет буде виконано без проблем, але на 2016 рік, скоріш за все, секвестру бюджету уникнути не вдасться навіть без врахування наслідків потенційної податкової реформи", - йдеться у звіті.

Крім того, як зазначається, видатки поки залишаються дещо меншими ніж доходи.

Зокрема у вересні видатки дещо прискорились до 22,1% (17,7% місяць тому). Як і в попередніх місяцях, найбільше зростають видатки на обслуговування боргу, оборону, громадський порядок та соціальне забезпечення.

В той же час темпами нижче середнього зростають видатки на освіту та охорону здоров‘я, що фінансуються за рахунок місцевих бюджетів. В результаті за 3 квартали цього року видатки зведеного бюджету виконані на 2/3 (62,6%) від річного плану. 

Оскільки видатки відстають від доходів, Держказначейство продовжує звітувати про профіцит.

Хоча є значні залишки, ми не очікуємо збереження профіциту до кінця року. Найближчим часом очікується прискорення видатків на обслуговування зовнішнього боргу, оплату енергоносіїв, виплату субсидій населенню та підвищення соціальних стандартів, передбачених вересневими змінами до бюджету.

На кінець 2015 року прогнозуємо дефіцит на рівні 4,2% ВВП.

 натисніть для збільшення

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!