"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

За 5 років втрати нафтогазової галузі Сирії сягнули 50 мільярдів - міністр нафти

Середа, 28 жовтня 2015, 12:53

Нафтогазова галузь Сирії зазнала втрат у розмірі 50 млрд доларів за останні п'ять років.

Про це повідомила саудівська ділова газета "Аль-Іктісадійя" з посиланням на інтерв'ю міністра нафти Сирії Сулеймана Аббаса місцевим ЗМІ.

Газета зазначає, що в липні 2014 збиток нафтогазової промисловості країни, починаючи з середини березня 2011 року, оцінювався в 21,4 млрд. Це означає, що за рік цей показник подвоївся.

За словами міністра, втрати нафтогазової промисловості передбачають крім іншого "матеріальний збиток від авіаційних ударів західної коаліції, прямою метою яких є нафтові і газові свердловини".

Реклама:

При цьому він підкреслив, що бомбардуванням коаліції на чолі з США піддаються нафтові родовища на сході країни, які контролює ІГІЛ.

Саудівське видання повідомляє, що видобуток нафти в країні в січні-вересні становив 9688 барелів на добу, у той час як до початку сирійської кризи цей показник становив 385 тис б/д.

За дев'ять місяців поточного року в країні в середньому вироблялося 14,8 млн куб. м газу на добу в порівнянні з 30 млн куб.м газу на добу до березня 2011 року.

Описуючи в цілому нинішній стан видобувної галузі Сирії, "аль-Іктісадійя" зауважує, що фінансові доходи держави скорочувалися в міру того, як противники режиму з числа збройної опозиції і курдських повстанців захоплювали значну частину родовищ нафти, газу та фосфатів, а об'єкти переробної та транспортної інфраструктур піддавалися обстрілам і руйнуванням.

Одна тільки Ісламська держава, зазначає саудівська газета, з 2013 року контролює основні нафтові родовища країни, головним чином в районі Дейр-аз-Зор (місто на північному сході Сирії, на правому березі Євфрату - АГІ).

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: