"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія включила Великобританію і Швейцарію до списку офшорів

Вівторок, 27 жовтня 2015, 13:03

Федеральна податкова служба Росії опублікувала чорний список країн, з якими у Росії або немає обміну податковою інформацією, або такий обмін не є успішним.

Про це пишуть "Ведомости".

Видання зазначає, що досі існував список офшорів, складений Мінфіном РФ, - в ньому 40 юрисдикцій. До списку Федеральної податкової служби увійшли 119 країн.

Крім традиційних офшорів там є і прозорі податкові юрисдикції, наприклад Австрія, Великобританія і Швейцарія, говорить партнер Paragon Advice Group Олександр Захаров, до списку потрапив навіть партнер Росії по БРІКС - Бразилія.

Реклама:

З деякими країнами з переліку є угоди про уникнення подвійного оподаткування. Прозорими, за оцінками ФНС, залишилися популярні холдингові юрисдикції - Кіпр, Нідерланди і Люксембург.

До списку потрапили країни, з якими є домовленість обмінюватися інформацією, але її якість не задовольняє, пояснює чиновник ФНС: або країна відповідає не на всі запити, або практика інформаційного обміну ще не закріпилася.

Список може змінюватися раз на рік, заспокоює він: з декількома країнами вже ведуться консультації щодо поліпшення процесу обміну інформацією.

Як наголошується, список потрібен, щоб визначити, чи повинна контрольована іноземна компанія (КІК) платити податок. Закон про КІК зобов'язує сплачувати російських фізичних і юридичних осіб податки (13 і 20% відповідно) з нерозподіленого прибутку своїх іноземних структур.

Під новий податок підпадають тільки офшорні гаманці - компанії, які накопичують прибуток, перерахований з Росії у вигляді пасивних доходів.

Не доведеться платити податок, якщо ефективна ставка, по якій КІК платить податок за кордоном, не набагато нижча від російської (не менше 75% середньозваженої ставки). Але платити податок доведеться в будь-якому випадку, якщо КІК працює в країні з чорного списку, складеного ФНС, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: