"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ попередив про ризик банкрутства Саудівської Аравії до 2020 року

Понеділок, 26 жовтня 2015, 17:04

Низькі ціни на нафту спустошать скарбницю Саудівської Аравії через п'ять років.

Про це пише "Дзеркало тижня" з посиланням на телеканал CNN.

Якщо ціни на нафту збережуться на рівні 50 доларів за барель, в королівства, чий бюджет є бездефіцитним при 106 доларах за барель, не вистачить коштів, щоб протриматися на наступні п'ять років, йдеться в доповіді МВФ.

Побоюється МВФ у зв'язку із цим і за Оман і Бахрейн. У Фонді зазначили, що тільки у цьому році через низькі ціни на нафту арабські країни втратили 360 млрд доларів. Тому країни змушені переглядати витрати і витрачати кошти з резервів.

Реклама:

Тому Саудівська Аравія намагається швидко збільшити грошові запаси. Королівство продало облігації на 4 млрд доларів, а центробанк залучив від фірм по управлінню активами 70 млрд доларів протягом останніх шести місяців.

Як зазначають в МВФ, Саудівську Аравію в 2015 році чекає дефіцит бюджету в розмірі 20% ВВП, незважаючи на те, що у часи високих цін на нафту королівство накопичила 700 млрд доларів резервів.

Фонд також підкреслює, що такі країни регіону, як Кувейт, Катар і ОАЕ нормально переживуть період низьких цін на нафту, оскільки їх бюджети не настільки прив'язані до вартості "чорного золота".

Як повідомлялося, Goldman Sachs прогнозує новий обвал цін на нафту. Експерти відзначають, що ціни на нафту можуть різко знизитися через перенасичення ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!