Goldman Sachs передбачив новий обвал цін на нафту

Понеділок, 26 жовтня 2015, 10:16

Ціни на сиру нафту можуть різко впасти через падіння попиту з боку нафтопереробників.

Про це заявили аналітики Goldman Sachs, пише РБК.

Як пише видання New York Times з посиланням на аналітиків Goldman Sachs, запаси нафтопродуктів США і Європи і обсяги переробки сирої нафти в даний час близькі до історичного максимуму в той час, як вільного місця в сховищах залишилося зовсім небагато.

Ситуація ускладнюється скромними темпами зростання попиту на нафтопродукти (особливо бензин) і збільшенням їх поставок зі Сходу.

Реклама:

"Те, що відбувається нагадує події 1998-го і 2009-го років, коли сховища нафтопродуктів переповнилися і ціни на сиру нафту різко впали", - попереджають експерти Goldman Sachs.

У звіті інвестбанку підкреслюється також, що обсяги світового видобутку нафти в даний час істотно перевищують світовий попит на неї і навряд чи прийдуть в рівновагу і в 2016 році.

У березні 2015 року газета Wall Street Journal (WSJ) повідомляла, що перевищення обсягів видобутку нафти над споживанням "чорного золота" чревато різким падінням цін, більш-менш стабілізувалася до того моменту на рівні 60 доларів за барель, через дефіцит місця в нафтосховищах .

Експерти видання тоді попереджали, що запаси сирої нафти в США досягли найбільшого за останні 80 років рівня, внаслідок чого сховища нафти виявилися заповнені приблизно на 70%.

В інших країнах вільного місця в сховищах, за даними WSJ, залишилося ще менше: у Японії - не більше 20%, а в європейських країнах - в кращому випадку 10%.

Передбачення WSJ збулося, до кінця літа ціна бареля Brent опустилася нижче 50 доларів, досягнувши на мінімумі позначки 42,23 доларів.

У ході сьогоднішніх торгів на біржі ICE вартість ф'ючерсів на нафту марки Brent з постачанням в грудні 2015 року коливається на рівні 48 доларів за барель.

Раніше експерти Bank of America Merrill Lynch передбачали, що через дефіцит місця в сховищах ціни Brent вже до кінця березня 2015 впадуть до 31 долара за барель, однак цього поки не сталося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!