"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В ОПЕК не домовилися про зниження видобутку нафти

Четвер, 22 жовтня 2015, 12:45

Учасники технічної наради ОПЕК відзначили ризик скорочення інвестицій в нові родовища нафти через низькі ціни, але, як і очікувалося, не вжили заходів для стабілізації ринку.

Про це пише Рейтер.

Як пише видання, ОПЕК запросила на зустріч вісім країн, що не входять в організацію, з яких запрошення прийняли п'ять, включаючи Росію і Казахстан.

Міністр нафтової промисловості Венесуели Еулохіо дель Піно запропонував ряд заходів щодо підвищення світових цін, назвавши "рівноважною ціною" 88 доларів за барель. Нафта Brent в четвер торгується близько 48 доларів за барель.

Реклама:

"Ціна нафти 40 доларів за барель нижче рівноважної ціни. Ми стурбовані скороченням запасів, зниженням видобутку і потрібним обсягом інвестицій", - сказав він.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро запропонував главам держав країн-учасниць наради зустрітися в листопаді, щоб обговорити ринок, повідомив дель Піно.

Директор департаменту міжнародного співробітництва міністерства енергетики Ілля Галкін, який представлялв РФ зазначив ризик для інвестицій у видобуток.

"Є реальний ризик недостатніх інвестицій в нафтовидобувних країнах. Значна частина зустрічі була присвячена пропозиціями Венесуели. Ми не обговорювали зниження видобутку", - сказав Галкін, додавши, що чергова технічна зустріч може відбутися в грудні.

ОПЕК обговорить видобуток на плановій нараді 4 грудня.

Незважаючи на заклики Венесуели та інших бідних країн картелю, багатші його учасники не хочуть знижувати видобуток без участі великих виробників нафти, що не входять в організацію, щоб не втратити частку світового ринку.

Росія та інші країни не виражають наміри співпрацювати з ОПЕК заради підвищення світових цін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!