Україна і Польща домовляються про дешевий роумінг

Середа, 21 жовтня 2015, 13:34

Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації проголосувала за проект міжурядової угоди України з Польщею, який передбачає двостороннє зниження роумінгових розцінок.

Відповідне рішення було прийнято на черговому засіданні регулятора 20 жовтня і направлено на узгодження в усі зацікавлені міністерства, пише "ЛігаБізнесІнформ".

Як розповів глава НКРЗІ Олександр Животовський, підготовці проекту передував візит прем'єр-міністра Арсенія Яценюка до Польщі.

Документ по суті являє собою перероблену директиву Єврокомісії від 2012 року.

Реклама:

Згідно з її нормативам, протягом двох років тарифи на внутрішній роумінг в Європі поступово знижувалися.

Так, з середини 2012 одна хвилина вихідного дзвінка в мобільних мережах ЄС стала коштувати 29 євроцентів, а вхідного - 8 євроцентів. А з середини 2014 року, згідно з цією ж директивою, граничні тарифи були знижені до 19 і 5 євроцентів відповідно.

Нормативи торкнулися і розцінки на мобільний інтернет в роумінгу: за два роки вони впали з 70 до 20 євроцентів за 1 Мб, за СМС - з 9 до 6 євроцентів.

Животовський говорить, що стосовно мобільних мереж України та Польщі уряду збираються піти по тому ж шляху.

Правда, граничні розцінки можуть трохи відрізнятися від вищенаведених, враховуючи місцеві особливості ринку.

Голова комісії додав, що нинішні тарифи на роумінг для українців в Європі не витримують жодної критики. Він назвав їх заборонними, так як нашим громадянам доводиться платити за вихідну хвилину в європейських країнах від одного долара і більше.

Співрозмовник в українському уряді запевняє, що з ініціативою знизити ціни виступила якраз не наша сторона, а польська, оскільки поляки часто приїжджають в Україну і скаржаться на надто дорогий роумінг.

Українські оператори змушені були "відіграватися" на приїжджих, так як європейські оператори постійно піднімали розцінки для країн, що не входять в ЄС.

Коли єврокомісія змушувала їх поступово знижувати ціни на внутрішній роумінг, щоб якось компенсувати втрату доходу, вони піднімали ставки на доступ до своїх мереж для інших регіонів, у тому числі і для України.

За словами співрозмовника видання, Польща вже не перший рік лобіює зниження цін, однак українські оператори не хочуть відмовлятися від високих доходів, які отримують за внутрішній роумінг при обслуговуванні приїжджих європейців.

"Але нинішня угода є міжурядовою. Тому їм (українським операторам) навряд чи вдасться вплинути на один з процесів з євроінтеграції", - зазначає співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: