Київ сплачує 2 мільярди на рік за боргами попередників - заступник Кличка

Середа, 21 жовтня 2015, 10:50

Києву доводиться сплачувати 2 мільярди гривень на рік за обслуговування боргів, які набрали "попередники".

Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив перший заступник КМДА Ігор Ніконов.

"Це ні для кого не секрет, що наш борг фактично дорівнює річному бюджету. Не ми брали ці гроші, більше того, у мене багато питань, навіщо ці гроші бралися. У моєму розумінні гроші треба брати лише тоді, коли ти в змозі закінчити якийсь проект", - каже він.

За словами Ніконова, "попередня" влада брала гроші на проекти, а будувала лише частково.

Реклама:

"Взяти гроші й побудувати частину, наприклад, Подільсько-Воскресенського мосту, який стоїть уже десять років... А ми сплачуємо відсотки, вдумайтесь тільки, 2 мільярди гривень на рік за обслуговування боргів, які наші попередники набрали. Щоб ви розуміли, ми на рік можемо побудувати двадцять шкіл лише за одні відсотки, ми не кажемо про те, що тіло кредиту теж треба буде повертати", - зазначає заступник Кличка.

Що стосується боргів міста, то, за словами Ніконова, на сьогодні йдуть переговори щодо реструктуризації.

"Ми реструктуризували частину місцевих боргів, зараз ми ведемо переговори із зовнішніми кредиторами щодо реструктуризації зовнішніх боргів, тому що коштів на оплату немає. І, звичайно ж, думаю, ми домовимося, оскільки там теж розсудливі люди сидять і розуміють той стан, в якому Київ опинився", - говорить він.

Крім того, Ніконов зазначив, що на киянах це не позначиться.

"Що стосується самих киян, це жодним чином на них не позначиться. Це, справді, якоюсь мірою може вплинути на інвестиційний клімат великих фінансових установ, інституцій, але я вам скажу чесно й відверто, їх у нас і так немає. Ці інститути й так сюди не приходять, поки в країні така ситуація. А проектні інвестори прийдуть залежно від прибутковості об'єкта інвестування",- підсумував він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!