"Енергоатом" скупився у екс-менеджера Мартиненка майже на 86 мільйонів

Середа, 21 жовтня 2015, 10:04

НАЕК "Енергоатом" за результатами тендеру замовило SIA "Zodiak Plus" комплектні трансформаторні підстанції для ВП "ЮУАЕС" за 3,57 млн євро (близько 86 млн грн.).

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель".

Як зазначається, фірма "Zodiak Plus" (Латвія) поставить 12 комплектних трансформаторних підстанцій для енергоблоку №2 Південно-Української АЕС протягом 120 днів після заявки замовника.

Єдиним конкурентом було київське ТОВ "Будівельний холдінг "Шевченківський".

Реклама:

Компанія "Zodiak Plus" заснована у 2014 р. в Латвії українцем Євгенієм Бугою.

Раніше він був керівником ТОВ "Енерджі трейд груп" - найбільшого постачальника держпідприємств, якими керує Руслан Журило, нинішній очільник ДП "Об’єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК).

"Енерджі трейд груп" через ланцюжок пов’язана із самим Журилом. На тендерах СхідГЗК її єдиним конкурентом найчастіше був "Діамантбанк" Давида Жванії. Рахунки фірма також тримала у "Діамантбанку".

Крім того, джерело "Наших грошей" повідомило, що в 2005 р. Буга працював у ТОВ "Д.І.А. Девелопмент", яке входить у девелоперську групу Жванії.

Бізнес-партнером Жванії довгі роки був Микола Мартиненко, нинішній нардеп від "Народного фронту". Саме його Генадій Корбан називав куратором ОГХК.

У свою чергу екс-голова ДФІ Микола Гордієнко називав Мартиненка "смотрящім" за "Енергоатомом".

Нещодавно урановий комбінат придбав у "Zodiak Plus" сірки на 66 млн грн. 

Крім того, фірма виграла тендер "Енергоатому" на поставку трансформаторів за 5,93 млн. євро. Тоді їй на тендері також підіграв "Будівельний холдінг "Шевченківський", заснований у березні 2014 р. киянином Ігорем Поліщуком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: