Росія заблокувала поставки скрапленого газу та ДП до України - ЗМІ

Середа, 21 жовтня 2015, 09:14

З початку жовтня Росія різко знизила експорт скрапленого газу та дизпалива в Україну, а з минулого тижня російський "дизель" і зовсім перестав надходити на адресу українських покупців.

Про це розповів менеджер, а також власник компаній - імпортерів палива, пише "ЛігаБізнесІнформ".

Якщо припинення поставок ДП в Україну російські постачальники аргументують забороною влади РФ на експорт нафтопродуктів, які можуть бути використані українською армією, то скорочення експорту зрідженого газу не пояснюється взагалі ніяк, пише видання.

Як повідомляється, такі дії вже призвели до подорожчання ДП на альтернативних маршрутах поставки і серйозного зростання вартості автогазу на АЗС по всій країні.

Реклама:

За останні два тижні ціни на газових заправках зросли на 25% і продовжують стрімко зростати.

"Напругу з поставками російських нафтопродуктів українські імпортери почали відчувати ще з серпня цього року", - розповів власник нафтотрейдингової компанії.

Російські продавці почали запитувати у своїх українських контрагентів довідки про кінцевих споживачах продукту, пояснюючи це забороною на постачання нафтопродуктів, які можуть надалі бути використані українською армією.

"Тоді це було формальністю і ніхто серйозно не сприймав такі запити, - говорить він. - Але вже з кінця вересня без такої довідки від трейдерів російські компанії відмовлялися підписувати будь-які договори і контрактувати нафтопродукти. При цьому незрозуміло, у кого українські компанії повинні були брати цю довідку".

Експорт бензину і дизпалива був обмежений за розпорядженням Федеральної служби з технічного та експортного контролю, відзначає аналітик UPECO Олександр Сіренко.

"Фактично це стосується всіх нафтопродуктів, які можуть бути використані українською армією. Але заборона торкнулася в першу чергу дизельного палива, - говорить він. - Дійшло до того, що російські продавці просто повертали трейдерам передоплату за паливо".

Такі обмеження призвели до різкого зниження обсягів російського дизпалива на ринку і його подорожчання в інших постачальників.

За десять днів жовтня, за даними Державної фіскальної служби, Україна імпортувала з Росії близько 33 000 тонн дизельного палива, або 18% всіх поставок, проти 40% у серпні.

"З кінця минулого тижня відвантаження дизпалива з Росії зовсім зупинилися, - розповідає власник нафтотрейдера. - Ми просто перестали контрактувати ресурс до прояснення ситуації".

Втім, дефіциту дизельного палива на українському ринку чекати не доводиться, вважає директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн.

"Ринок досить диверсифікований, ресурсу вистачає, - відзначає він. - Минулого тижня поновилися поставки дизельного палива по морю через Херсон і порт Південний, також збільшено обсяги імпорту з Польщі та Литви".

Якщо для обмеження поставок ДТ з Росії є формальні причини, то різке зниження поставок зрідженого газу в Україну російськими компаніями Ніяк не аргументується.

У переліку ФСТЕК автогаз не значиться як товар подвійного призначення і не може бути використаний ВСУ.

Проте основний постачальник автогазу в Україну російська "Роснефть" в п'ять-шість разів знизила відвантаження ресурсу з кінця вересня, повідомив менеджер компанії-трейдера.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: