"Укренерго" хоче купити трансформатори за неринковими цінами - ЗМІ

П'ятниця, 2 жовтня 2015, 16:45

НЕК "Укренерго" призначило на 12 листопада розкриття пропозицій по тендеру на постачання трансформаторів на очікувану суму 2,05 млрд грн.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель".

Як зазначається, планується придбати 22 трансформатори та шунтуючі великої потужності, що вимірюється у МегаВольтАмперах.

"Ринкова вартість трансформаторів у розрахунку на 1 МВА у світі становить 10-13 тис доларів. За даними російського порталу держзакупівель, казанська енергокомпанія цього року купила по 12 тис доларів/МВА", - пише видання.

Реклама:

За даними "Наших грошей", у вересні 2014 року "Запоріжтрансформатор" поставив до Білорусі трансформатори по 10,3 тис. доларів/МВА. Подібний трансформатор у січні цього року купувала Грузія. У тендері брали участь лише світові виробники, і найнижча ціну за трансформатор становила 11,6 тис доларів/МВА.

"Якби "Укренерго" планувало купити трансформатори хоча б по 13 тис доларів/МВА, то очікувана ціна на всю партію становила б близько 1,2 млрд грн. Це було б майже вдвічі дешевше від суми, яку "Укренерго" планує витратити", - пише видання.

Як зазначається, очікувана вартість обладнання відповідає розміру інвестиційної програми "Укренерго" на закупівлю трансформаторів. Ці гроші с серпня збираються з учасників ринку за рахунок збільшення тарифу на утримання магістральних мереж.

Нагадаємо, в Україні єдиним виробником таких трансформаторів є ПАТ "Запоріжтрансформатор" Костянтина Григоришина.

Раніше, "Укренерго" вже оголошувало тендери на придбання цих трансформаторів і їх переможцем мав стати "Запоріжтрансформатор", пропозиції якого вже були акцептовані. Однак торги не було завершено через раптову дискваліфікацію заводу Григоришина.

Виявилось, що Антимонопольний комітет у розпал тендерів покарало ПАТ "Запоріжтрансформатор" за розіграш тендерів низки обленерго протягом ще 2011-2013 років. Відтак саме ця юридична особа вже не могла брати участь у інших тендерах.

Однак у серпні "Запоріжтрансформатор" отримав судове рішення першої інстанції про те, що його не могли визнавати порушником конкурентного законодавства з пов’язаним підприємством. І у випадку остаточного рішення на його користь завод Григоришина зможе знову брати участь у тендері "Укренерго".

Тендер має відбутись через п’ять тижнів. У цей термін закордонним виробникам майже неможливо отримати переклад всієї технічної документації на 22 трансформатори.

При цьому "Укренерго" спрощує участь у торгах для російських фірм, оскільки паспорти та інструкції з експлуатації обладнання допускається подавати російською мовою.

При цьому саме російська фірма "Уралэлектротяжмаш" була єдиним конкурентом "Запоріжтрансформатора" на весняних тендерах.

Як відомо, 1 жовтня Міненерговугілля звільнило від виконання обов'язків директора НАК "Укренерго" Юрія Касіча і призначило тимчасово виконуючим обов'язки директора Всеволода Ковальчука.

Як відомо, 26 грудня 2014 року Касіча було призначено новим керівником державного підприємства НЕК "Укрненерго".

З жовтня 2014 року Касіч був головою правління ПАТ "Чернігівобленерго", підконтрольному бізнесмену Костянтину Григоришину.

Нагадаємо, в інтерв'ю "Українській правді", олігарх Григоришин підтвердив, що він рекомендував Міненерговугілля призначити Касіча виконуючим обов'язки директора "Укренерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: