НБУ покращив прогноз інфляції на 2015 рік

П'ятниця, 2 жовтня 2015, 10:18

За результатами 2015 року падіння економічної активності становитиме 11,6%.

Про це йдеться в "Інфляційному звіті" НБУ за вересень 2015 року.

"Погіршення прогнозу порівняно з попереднім обумовлене відсутністю значного прогресу у відновленні контролю над зоною АТО, погіршенням умов торгівлі для України, більш суттєвим спадом експорту в Росію, жорсткішою фіскальною та монетарною політикою. Відновлення зростання реального ВВП у річному вимірі прогнозується вже в 2016 році - на 2,4%", йдеться у повідомленні.

Крім того, НБУ очікує на уповільнення споживчої інфляції до 44% на кінець 2015 року і 12% на кінець 2016 року.

Реклама:

Як зазначається, покращення прогнозу зумовлено відносною стабільністю на валютному ринку та подальшим зменшенням залишкових ефектів девальвації гривні. Також цьому сприяє проведення достатньо жорсткої монетарної політики, зниження цін на світових продовольчих і сировинних ринках та слабка економічна активність.

За оцінками НБУ, у ІІІ кварталі реальний ВВП уповільнив скорочення в річному вимірі і зріс на 1% порівняно з ІІ кварталом з урахуванням сезонності. Ще в другому кварталі обидва показники знаходилися в "мінусі". 

У НБУ кажуть, що такі тенденції пов’язані насамперед із замороженням військового конфлікту на Донбасі. Це дало змогу розпочати процеси відновлення інфраструктури та виробничих зв’язків, збільшити завантаженість підприємств.

Як повідомлялося, раніше НБУ прогнозував уповільнення інфляції до рівня 45-50% до кінця 2015 року.

Нагадаємо, після досягнення максимального рівня у квітні (60,9%) споживча інфляція в річному вимірі продовжила уповільнюватися - до 55,3% у липні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!