"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Польща допоможе знизити газову залежність країн Прибалтики від РФ

Четвер, 15 жовтня 2015, 15:21

Представники Польщі та країн Балтії, а також Єврокомісії підписали договір про будівництво газопроводу довжиною 534 км між Литвою і Польщею (GIPL).

Як зазначив глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на прес-конференції в Брюсселі в четвер, інвестиції Євросоюзу в цей проект - найбільші інвестиції такого роду в історії ЄС, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляється, газопровід покликаний знизити залежність країн Прибалтики від Росії, поглибити інтеграцію європейських ринків і підвищити надійність енергопостачань.

На проект вартістю 558 млн євро ЄК виділяє 295 млн євро з Фонду CEF Євросоюзу, ще 10 млн євро буде виділено на дослідження. Литві з цієї суми надано 55 млн євро, Польщі - 240,3 млн євро.

Реклама:

Сама Польща вкладе в проект 120 млн євро, Литва - 54,9 млн євро, Латвія - 29,4 млн євро, Естонія - 1,5 млн євро.

"Це інвестиції, які в майбутньому принесуть дивіденди, забезпечать вільне пересування енергоресурсів в Європі. Нам потрібно забезпечити безпеку поставок енергоресурсів, диверсифікувати ресурси", - сказав Ж.-К. Юнкер.

Президент Литви Даля Грібаускайте у свою чергу зазначила, що підписання договору - важливий крок до Енергетичного союзу ЄС.

"Це вирішальний крок у справі створення Енергетичного союзу ЄС, про який у нас є домовленість. Це також важливий крок для конкурентності і загального добробуту всього ЄС", - сказала Грібаускайте.

Новий газопровід призначений для того, щоб забезпечити можливість поставок газу з Литви в Латвію і Естонію. Будівництво газопроводу планується почати в 2016 році і завершити в 2019 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: