"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Швейцарські банки закривають рахунки російським клієнтам

Четвер, 15 жовтня 2015, 10:37

Найбільші швейцарські банки UBS і Сredit Suisse цієї осені почали масово закривати рахунки російським клієнтам.

Про це розповіли Forbes.ru три джерела на ринку private banking.

"Банки змушують закрити свої рахунки клієнтів з активами менше 5 млн доларів. У разі відмови клієнт зобов'язаний заплатити абонентську плату за ведення рахунку. Вона становить близько тисячі швейцарських франків на місяць", - говорить банкір.

За словами ще одного банкіра, торік така політика швейцарських банків уже зачіпала клієнтів з Росії, але тоді труднощі мали клієнти з рахунками менше 3 млн доларів. Деякі клієнти потрапляли в неприємні ситуації через те, що банки оповіщали про своє рішення за допомогою пошти.

Реклама:

"Багато російських клієнтів отримали паперові повідомлення в спеціальні орендовані осередки в Швейцарії", - пояснює банкір, - Звичайно, пошту в них щодня ніхто перевіряє, і клієнти протягом трьох-чотирьох місяців не знали про рішення банку і змушені були заплатити комісію".

В UBS немає будь-яких штрафних тарифів для власників невеликих рахунків, каже голова UBS Wealth Management в Росії Ілля Соларев.

"У клієнтів UBS є орієнтир за розміром активів, при якому клієнту було б економічно виправдано користуватися всім спектром послуг банку", - говорить Соларев. Мінімальним орієнтиром в UBS є сума в 5 млн доларів. У Сredit Suisse заявили, що банк публічно "не обговорює питання, пов'язані з клієнтами".

Проблеми у росіян із зарубіжними банками почалися ще навесні минулого року, коли в результаті анексії Криму Росія потрапила під міжнародні санкції.

Клієнти з Росії не перші, хто відчуває проблеми з банками Швейцарії. Так в 2013 році Wall Street Journal повідомляла, що Credit Suisse закривала рахунки клієнтам з країн, що потрапляли під санкції, зокрема Анголи, Туркменістану та Білорусі.

На думку банкірів, таким чином, кредитні організації мінімізують ризики країни і переводять фокус на обслуговування більш великих рахунків.

Окрім закриття рахунків, швейцарські банки стали стежити за дотриманням клієнтами російського законодавства про контрольовані іноземні компанії і законодавства про валютний контроль.

Кілька банкірів повідомили, що UBS і Credit Suisse дозволяють російським клієнтам переводити гроші на свої персональні рахунки в Швейцарії тільки з Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: