"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Антирейтинг корупції очолила податкова

Понеділок, 12 жовтня 2015, 17:32

Податкова служба, митниця та Агентство земельних ресурсів очолюють корупційний антирейтинг.

Такі дані соціологічного опитування "Рівень сприйняття корупції бізнесом. Друга хвиля" оприлюднив на прес-конференції у понеділок начальник департаменту фіндосліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, повідомляє "Укрінформ".

"Серед органів центральної влади у лідерах корупційного антирейтингу, як і навесні цього року, опинилася податкова служба: серед підприємств, які за останні півроку стикались з випадками примусу до хабара, 26,7% назвали саме цей державний орган. Друге місце посіла митниця - 6,3%, третє - Агентство земельних ресурсів (6,0%)", - сказав Яблоновський.

Він додав, що четверте місце посідає пожежна служба із 5,2% голосами опитаних. "Цікаво, що порівняно із весною корумпованою цю установу назвали вдвічі більше бізнесменів", - констатував фахівець.

Реклама:

Найчастіше примус до дачі хабаря відзначався при оформленні документів на землю, офіс чи нерухомість, а також під час видачі дозвільних документів.

При цьому, як засвідчило опитування, майже вдвічі знизилася кількість випадків оплати без квитанції, вимагання благодійних внесків - з 9,3 до 4,9%.

Водночас випадки вимагання хабарів при реєстрації чи закритті підприємства та при здачі звітності почастішали в чотири рази.

Дослідження провели Transparency International Україна, ПриватБанк, ТОВ Аудиторська фірма "ПрайсвотерхаусКуперс" ("PwC Україна") та GfK Ukraine. Опитування проводилось у серпні-жовтні методом телефонних інтерв'ю з керівниками підприємств.

Загальний розмір опитаної вибірки - 2271 підприємство. Максимальна похибка для загальної опитаної вибірки (з імовірністю 90%) - 2,1%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!