СБУ: До кінця року "Укрнафта" повинна сплатити 14 мільярдів, яких у неї нема

Понеділок, 12 жовтня 2015, 16:18

До кінця року ПАТ "Укрнафта" повинна сплатити до держбюджету понад 14 мільярдів гривень.

Про це йдеться у довідці СБУ, яка є у розпорядженні "Економічної правди".

Як наголошується, на сьогодні ПАТ "Укрнафта" має поточну заборгованість зі сплати податків у розмірі 9,5 мільярдів гривень, яку було реструктурізовано до кінця 2015 року Державною фіскальною службою під 36% річних.

"Враховуючи, що до кінця року залишилося 3 місяці, то ПАТ "Укрнафта" згідно договору з ДФС зобов’язано щомісячно сплачувати 3,3 млрд гривень податкової заборгованості, 800 млн гривень поточних рентних платежів, та згідно умов контракту з головою правління Марком Роллінсом у грудні 2015 року сплатити заборгованість з дивідендів перед держбюджетом 1,8 млрд гривень", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Тобто, до кінця року ПАТ "Укрнафта" повинна сплатити до держбюджету понад 14 мільярдів гривень", - повідомили в СБУ.

Також зазначається, що за результатами останніх щомісячних аукціонів з продажу української нафти, ПАТ "Укрнафта" щомісячно, за поточних цін на нафту, може отримувати 1,25 мільярди гривень, а до кінця року виручка від продажу нафти не перевищить 4 мільярди гривень.

"Окрім нафти, ПАТ "Укрнафта" реалізує зріджений газ у обсягах 12-15 тисяч тонн щомісячно. Таким чином, до кінця поточного року компанія може реалізувати 42 тисяч тонн СПБТ, на загальну суму близько 400 мільйонів гривень в поточних цінах", - заявили у прес-службі.

У СБУ повідомили, що грошові надходження ПАТ "Укрнафта" за жовтень-грудень очікуються 4,4 млрд гривень, сплата податкової заборгованості з % - 10 млрд гривень, поточні податки - 2,4 млрд гривень, сплата боргу з дивідендів - 1,8 мільярди гривень. Таким чином, нестача коштів під зобов’язання становить 9,8 мільярди гривень.

"Тобто, з розрахунку вбачається відсутність належного опрацювання керівництвом ДФС фінансових можливостей ПАТ "Укрнафта" перед підписанням договору про реструктуризацію податкового боргу, також ДФС не здійснено жодних дієвих заходів щодо опису майна ПАТ "Укрнафта" в податкову заставу", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, жодну посадову особу ПАТ "Укрнафта" не притягнуто до кримінальної відповідальності за факт не сплати податків протягом цілого року.

"Натомість, головою ДФС Романом Насіровим на прохання Ігоря Коломойського проведено зустріч з Марком Роллінсом у присутності виконавчого директора "Укрнафти" Володимира Пустоварова, на котрій, за попередньою змовою, узгоджені дії щодо запуску процесу опису газу у підземних газосховищах що належить НАК "Нафтогаз України", його примусовий продаж з аукціону з метою погашення податкової заборгованості", - зазначили в СБУ.

"Для реалізації вказаної схеми вже задіяні підрозділи ДФС та корумповані судді. Марку Роллінсу Коломойським поставлено завдання проведення зустрічей з високопосадовцями держави з метою обґрунтування цих дій", - йдеться у повідомленні.

Як відомо, у серпні Державна фіскальна служба реструктуризувала борг компанії "Укрнафта" на 5 місяців під 36% річних.

ПАТ "Укрнафта" - найбільша українська нафтодобувна компанія. НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафта", групі компаній "Приват" Ігоря Коломойського - близько 42% акцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!