"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нобелівську премію з економіки отримав Ангус Дітон

Понеділок, 12 жовтня 2015, 14:12

Лауреатом Нобелівської премії з економіки 2015 став професор Прінстонського університету (США) Ангус Дітон, який удостоєний нагороди "за аналіз споживання, бідності та добробуту".

Про це йдеться в релізі Нобелівського комітету, пише РБК.

"Його дослідження виявили важливі підводні камені при порівнянні масштабів бідності. Він також показав, як розумне використання даних про домашнє споживання може пролити світло на такі питання, як взаємозв'язок між доходом і споживанням калорій, і ступеня дискримінації за ознакою статі в сім'ї", - наголошується в релізі.

 

У 2014 році Нобелівську премію з економіки отримав відомий французький економіст Тулузи Жан Тіроль, удостоєний нагороди "за аналіз ринкової влади та регулювання".

Реклама:

Як відомо, у 2013 році лауреатами Нобелівської премії у галузіекономіки стали американські вчені Юджин Фама, Ларс Хансен та Роберт Шиллер за емпіричний аналіз цін на активи.

Нобелівську премію з економіки за 2012 рік отримали американці Елвін Рот і Ллойд Шеплі.

Нагадаємо, офіційна назва Нобелівської премії з економіки - премія Шведського державного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля.

У заповіті шведського вченого, складеному в 1895 році, про економіку не йдеться. Винахідник динаміту віддав своє майно природникам, літераторам і борцям за мир.

Більше 70 років цей припис дотримувався: премії вручали медикам, фізикам, хімікам, письменникам, поетам і політикам.

Водночас премія з економіки була заснована в 1968 році Банком Швеції, і формально вона не може вважатися Нобелівською, так як сам Альфред Нобель у своєму заповіті не вказав економіку.

За період з 1969 до 2013 років вручено 46 премій по економіці, з них 23 - лауреатам- "одинакам", 17 - одночасно двом особам, 6 - одночасно трьом. Таким чином, сьогодні премію вручили 75 економістам.

Єдиною жінкою серед лауреатів Нобелівської премії з економіки залишається Елінор Остром, що отримала нагороду в 2009 році "за дослідження в галузі економічної організації".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!