ГПУ взялася за махінації з мільйонним кредитом "Укрексімбанку"

Понеділок, 12 жовтня 2015, 09:32

Колишнє керівництво державного "Укрексімбанку" сім років тому отримало в кредит зайвий мільйон доларів - генпрокуратура шукає винних.

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва, пише "Перша інстанція".

Як повідомляється, Генпрокуратура почала розслідування за фактом зловживання службовим становищем топ-менеджментом "Укрексімбанку" в 2007 - 2008 роках.

Згідно з судовими документами, у вересні 2007 року компанія "Атем" (виробник облицювальної і підлогової керамічної плит) уклала контракт з французькою Darlet Marchante Technologie SA (DMT), за яким європейський виробник зобов'язався поставити до України обладнання для виробництва біаксіально-орієнтованої поліпропіленової плівки (БОПП -плівка) на 19,95 млн євро.

Реклама:

Для закупівлі обладнання фірмі "Атем" знадобився кредит і в грудні 2007 року вона підписала договір з "Укрексімбанком".

У свою чергу, "Укрексімбанк" в січні 2008 року уклав угоду з іноземним банком Natixis (Франція), який виступив банком-кореспондентом "Укрексімбанк".

Natixis зобов'язався надати "Укрексімбанку" кредит у розмірі 28,52 млн доларів, для подальшої видачі позики фірмі "Атем".

Слідство з'ясувало, що про підписання угоди з французами "Укрексімбанк" не повідомив представників "Атем".

"Таким чином, посадові особи "Укрексімбанк" уклали кредитний договір на суму 28,52 млн доларів, яка не відповідала ціною, визначеною в контракті - 19,9 млн євро", - сказано в матеріалах справи.

Якщо відштовхуватися від курсів валют, встановлених НБУ восени 2007 року - взимку 2008 року, "Укрексімбанку" було достатньо отримати від французьких колег приблизно 27,66 млн доларів, замість 28,52 млн доларів.

Таким чином, топ-менеджери держбанку для кредитування операції свого клієнта (фірми "Атем") позичили зайвий мільйон доларів.

25 вересня 2015 Печерський суд Києва своїм рішенням надав доступ слідчим Генпрокуратури до копій документів з постачання компанією Darlet Marchante Technologie SA обладнання для виробництва БОПП - плівки фірмі "Атем" та дозвіл на їх вилучення.

Як відомо, головою правління третього за величиною активів "Укрексімбанку" був Віктор Капустін, який у квітні 2010 року залишив займану посаду. На його місце прийшов член наглядової ради цієї фінустанови Денис Кірєєв.

Кірєєв входив до складу спостережної ради "Укрексімбанку" з 2007 року за квотою Верховної ради, нагадує видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: