"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк не буде штучно стримувати гривню - Гонтарева

Неділя, 11 жовтня 2015, 11:18

Національний банк України не має наміру штучно стримувати коридор для гривні й у разі коливань купуватиме та продаватиме валюту за курсом, який встановить ринок.

Про це в інтерв'ю "Новому времени" розповіла голова НБУ Валерія Гонтарева.

"У нас немає завдання утримувати курс. Наше завдання - це цінова стабільність. Навіть більше, ми не ставимо жодних коридорів, - сказала вона. - Нині Національний банк готовий купувати валюту за 21 гривню, і ви бачите, що сьогодні банки продають нам валюту за курсом 21".

Пропозиція валюти в країні, за даними Нацбанку, перевищує попит. Із початку року банки придбали у фізичних осіб понад 1 млрд доларів, що, за її словами, свідчить про те, що фізособи не купують валюту, а навпаки здають її дуже інтенсивно.

Реклама:

За її словами, сам Національний банк із початку року придбав на міжбанківському ринку понад 1,4 млрд доларів. Тільки за останній місяць НБУ викупив із ринку понад 220 млн доларів. Гонтарева вважає це показниками фінансової стабільності в країні.

Цікаво, що ще в березні-квітні за курсу 21-22 гривні за долар ситуація в країні почала вирівнюватися, розповідає головний банкір.

"Торговельний баланс - співвідношення експорту й імпорту - став збалансованим, а за рахунок коштів МВФ, Світового банку, випуску цінних паперів під гарантії американського уряду НБУ поповнив резерви", - заявила Гонтарева.

Тому за рахунком капітальних операцій на сьогодні НБУ відзначає "великий плюс", а платіжний баланс країни має "дуже добрий" вигляд, сказала голова НБУ.

"Сьогодні можна говорити, що ми виходимо з піке. У третьому кварталі вже було зростання ВВП", - зауважила Гонтарева.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!