Світовий банк спрогнозував майбутнє РФ: старість у боргах, без нафти і резервів

Четвер, 1 жовтня 2015, 11:45

У 2015 році російська економіка зіткнулася з подвійним шоком - різким падінням доходів від експорту і рівня життя громадян.

Про це пише "Комерсант".

Адаптація не закінчиться до 2017 року, вважають економісти московського офісу Світового банку.

Навіть якщо ціна нафти в короткій перспективі зросте, до 2050 року населення, яке старіє і скорочується, і падаючі нафтогазові доходи можуть призвести до довгострокової стагнації економіки і зростання держборгу до 272% ВВП, констатує чергову доповідь СБ про економіку РФ.

Реклама:

У найближчій перспективі уникнути такого сценарію допоможе перерозподіл ресурсів в несировинні сектори при жорсткої бюджетній економії і зростання конкуренції, а у віддаленій - реформи ринку праці та пенсійної системи.

Доповідь московського офісу Світового банку про економіку Росії виявляє, що шоки, з якими зіткнулася економіка, найпотужніші за останні 15 років.

Цифри свідчать, що скорочення валових внутрішніх доходів, викликане падінням цін на сировину в 2015 році, стало максимальним з 1997 року, а падіння приватного споживання - найшвидшим з 1998 року.

Девальвація рубля не дозволила більшості торговельних секторів скористатися ціновою конкурентною перевагою на внутрішньому і зовнішньому ринках - випуск і інвестиції в них продовжують скорочуватися, незважаючи на урядову програму імпортозаміщення.

Винятком стали лише експортери сировини: вони єдині вносять позитивний внесок у зростання ВВП, але тільки завдяки рекордному стиску імпорту у відповідь на шокове падіння внутрішнього споживання. Але й сировинники вже не витягують економіку - внесок торговельних секторів у зростання ВВП у першому півріччі вперше з 2009 року став негативним, вважають у СБ.

У 2009 році уряд зміг компенсувати провал приватного споживання зростанням бюджетних витрат, але поточна криза цього не дозволила: з 2,3 млрд рублів антикризових витрат уряду на соцвидатки пішло лише 296 млн рублів.

Падіння виплат в ринковому й держсекторі забезпечило більшу частину скорочення реальних доходів у другому кварталі.

Рівень бідності повернувся до показників десятирічної давності (15,1% у першому півріччі проти 10,8% в 2013 році), а зростання середнього класу зупинилося, ускладнюючи повернення економіки до колишньої моделі зростання, заснованої на приватному споживанні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!