"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна хоче приєднатися до газової системи Східної Європи

Середа, 9 вересня 2015, 17:11

Україна хоче стати частиною великого газового енергетичного хабу, який зараз розробляється Польщею, Румунією, Угорщиною і Словаччиною.

Про це заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк по завершенні зустрічі з главою уряду Польщі Евою Копач у Варшаві, передає прес-служба Кабінету міністрів.

"Це означає, що перетоки газу між нашими країнами будуть вільні і ми зможемо вільно торгувати, без будь-яких обмежень", - наголосив Яценюк.

"Це ще один крок до того, щоб Україна стала більш енергонезалежною", - підкреслив глава уряду.

Реклама:

За його словами, створення цього великого газового енергетичного хабу, яке відповідає всім критеріям і стандартам енергетичної політики в ЄС, це ще один шлях, як зробити ціну на газ ринковою, як позбавитися від російської газової залежності і як запровадити нові і прозорі умови для функціонування енергетичного ринку.

Він також нагадав, що підписано Меморандум, який дає можливість почати проектування будівництва газового інтерконектору між Україною і Польщею загальним обсягом постачання до 10 мільярдів кубічних метрів газу.

"Україна вже провела попередні розрахунки, за якими на цей проект нашій країні необхідно 160 мільйонів доларів. Зараз ми очікуємо розрахунки від наших польських друзів", - сказав Яценюк.

Глава уряду України також повідомив, що під час зустрічі було обговорено питання розширення співпраці двох країн у митній справі.

"Сьогодні ми разом прийняли рішення щодо невідкладного початку переговорів про підписання нової угоди про пункти спільного контролю на наших митницях", - заявив Яценюк.

Він нагадав, що за чинною угодою, підписаною 2001 року, діє чотири пункти спільного контролю.

"Ми запровадимо спільний контроль між Україною і Польщею на восьми відповідних пунктах пропуску", - наголосив прем’єр.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!