"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ допускає дострокову відміну валютних обмежень

Середа, 9 вересня 2015, 09:23

Національний банк України допускає дострокову поступову відміну валютних обмежень.

Про це повідомив заступник голови Нацбанку України (НБУ) Дмитро Сологуб, передає "Інтерфакс-Україна".

"У нас є план зняття обмежень. Він більше не календарний, а сконцентрований на умовах... Меседж, який я доношу: те, що постанову прийняли 3 липня, потім 3 вересня змінили, не означає, що ми будемо чекати 3 грудня, щоб зняти, якщо побачимо можливість для зняття цих обмежень", - сказав він.

При цьому Сологуб підкреслив, що вводити валютні обмеження легко, а скасовувати складно, навівши як приклад Ісландію, в якій скасування валютних обмежень зайняло сім років.

Реклама:

"Безумовно, ми не хочемо чекати сім років. У нас вже настав етап початкової макроекономічної стабілізації; і коли ми дійсно побачимо, що економіка все-таки переходить в якусь наступну фазу - відновлення, напевно, - в цьому буде сигнал більш радикально знімати ці обмеження", - сказав він, додавши при цьому, що передчасне зняття валютних обмежень може посилити ситуацію на валютному ринку, що негативно відіб'ється на довірі населення до органів держвлади.

Джерело на банківському ринку уточнило, що в якості першочергових завдань розглядається необхідність пом'якшити обмеження на репатріацію дивідендів, так як нинішня заборона стримує залучення інвестицій в Україну.

Як повідомлялося, НБУ 3 вересня продовжив дію антикризових заходів, введених в 2014-2015 рр., ще на три місяці - до 4 грудня 2015 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!