У Росії кількість бідняків зросла за рік майже на 3 мільйона осіб

Вівторок, 8 вересня 2015, 19:15

За минулий рік в Росії помітно додалося людей, чиї доходи не покривають навіть вартості мінімально необхідних для життя продуктів, одягу, деяких інших товарів і послуг.

Про це пише РБК.

У квітні-червні 2015 року, як випливає з повідомлення Росстату, за межею бідності жили 20,1 млн росіян або 14% всього населення країни.

Роком раніше таких людей налічувалося на 2,7 млн осіб менше - всього 17,4 млн (12,1%).

Реклама:

Втім, в порівнянні з початком нинішнього року кількість бідняків скоротилася.

У січні-березні 2015 року доходи нижче прожиткового мінімуму мали 22,9 млн чоловік.

Однак таке скорочення пояснюється сезонним фактором - на початку року доходи традиційно нижче, а витрати вище, ніж у другій половині, коли з одного боку падають ціни на овочі та фрукти, а з іншого - на роботах виплачуються премії.

В цілому ж в даних Росстату чітко простежується тенденція збільшення чисельності малозабезпечених.

Якщо порівняти дані за перший і другий квартали 2015 зі статистикою за аналогічні періоди попереднього року, то вийде, що кількість бідняків зросла приблизно на 3 млн осіб.

"Наведені дані вже зараз дозволяють прогнозувати відчутне зростання бідності в 2015 році - фактично, вперше з початку 2000-х років. Навіть за умови уповільнення негативної динаміки щодо доходів та інфляції показники бідності за підсумками поточного року істотно перевершать торішні", - наголошувалося в опублікованому раніше звіті аналітиків Вищої школи економіки.

Збільшення кількості бідняків експерти пояснюють насамперед зростанням цін.

За даними Росстату, за квітень-червень 2015 прожитковий мінімум в Росії порівняно з I кварталом 2015 виріс на 3,7%, а для дітей - на 3,3%.

При цьому вартість включеного урядом у споживчий кошик мінімального необхідного набору продуктів харчування збільшилася на 1,7%, а непродовольчих товарів і послуг - на 5,1% і 6,2% відповідно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: