"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Санкції проти Ірану можуть зняти на початку 2016 року - ЗМІ

Вівторок, 8 вересня 2015, 10:52

Нафтові та фінансові санкції щодо Ірану, ймовірно, будуть скасованы протягом перших трьох місяців 2016 року.

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на інформацію чотирьох західних дипломатів.

Згідно з положеннями угоди між світовими державами та Іраном від 14 липня, санкції будуть зняті в обмін на обмеження ядерної діяльності. Міжнародне агентство по атомній енергетиці (МАГАТЕ) оцінить, чи виконав Іран умови угоди.

За словами трьох джерел, всі необхідні процедури для скасування санкцій завершать, ймовірно, в січні або лютому. Четверте джерело стверджує, що обмеження знімуть в кінці березня. Всі чиновники володіють інформацією МАГАТЕ з перевірки діяльності Ірану в ядерній енергетиці.

Реклама:

Всі четверо дипломатів не погодилися з заявами про те, що Іран не дає перевіряючим МАГАТЕ достатньо інформації про ядерні об'єкти. Агентство вже почало отримувати значно більше інформації, зазначив один з них.

"Ми зробимо все, щоб прискорити нашу роботу, але це багато в чому залежить від діяльності Ірану, і це стосується технічних реалій. Ми повинні побачити, як вони можуть організувати і як швидко вони можуть це зробити", - сказав генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано.

Амано додав, що йому відомо, що Іран буде намагатися виконувати свої зобов'язання "якомога швидше", але він відмовився прогнозувати, скільки часу має пройти до того, як інспектори можуть перевірити, що Іран скоротив запаси низькозбагаченого урану і центрифуг.

Як повідомлялося, шість країн посередників (США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і Росія) в липні досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!