"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Росії пропонують обмежити купівлю валюти і заморозити ціни

Вівторок, 8 вересня 2015, 10:32

Радник президента Росії Сергій Глазьєв підготував доповідь про заходи щодо подолання ефекту від західних санкцій, в якій пропонує ввести обмеження на купівлю валюти юрособами та заморозити ціни на низку товарів.

Про це йдеться в проекті доповіді, з якою ознайомився "Комерсант".

Доповідь Глазьєва буде представлена 15 вересня на засіданні міжвідомчої комісії Ради безпеки Росії з безпеки в економічній і соціальній сферах, пише газета.

Розділ доповіді "Стабілізація курсу рубля, припинення витоку капіталу, дедоларизація економіки" містить набір заходів по "зупинці спекулятивного вихору" на валютному ринку.

Реклама:

Де-факто це пропозиція жорсткого валютного контролю ("заборона на купівлю валюти юридичними особами без підстав здійснення платіжних операцій") з низкою інновацій.

Так, передбачається "тимчасовий податок" на конвертаційні операції і транскордонні платежі.

Глазьєв також пропонує не тільки "введення обов'язкового продажу валютної виручки", а й "законодавчу заборону позик нефінансових організацій" у валюті в принципі.

Розділ "Стабілізація цін" вимагає в першу чергу "тимчасового заморожування цін на товари щоденного споживчого попиту"; встановлення граничної "маржі торговельної системи" 25% між "ціною виробника" і роздрібною ціною; права для ФАС при коливанні ціни "різко повертати її на колишній рівень".

У розділі, присвяченому "нейтралізації антиросійських санкцій", Глазьєв пропонує дозволити російським компаніям відмовлятися від сплати боргу за кредитами від країн, які ввели фінансові санкції проти Росії.

Він також рекомендує конвертувати кошти Резервного фонду і ФНБ в золото і зобов'язання країн БРІКС. Спільно з країнами БРІКС Глазьєв пропонує створити систему міжнародних банківських розрахунків, яка заміняла б SWIFT.

Глазьєв пропонує виключити можливість переходу "стратегічних" підприємств в руки іноземців: при банкрутстві подібних підприємств на їхній базі радник президента хоче створювати "народні підприємства".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!