"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Саудівська Аравія скоротить видатки бюджету через падіння цін на нафту

Неділя, 6 вересня 2015, 17:53

У зв'язку з падінням цін на нафту, Саудівська Аравія скоротить видатки бюджету і випустить додаткові облігації через бюджетний дефіцит.

Про це пише "Комерсант" з посиланням на AFP.

Один з найбільших експортерів нафти зіткнувся з бюджетним дефіцитом після того, як ціна на нафту впала нижче позначки 50 доларів за барель.

За словами міністра фінансів країни, для заповнення дірки в бюджеті потрібні додаткові інструменти, крім використання коштів резервного фонду.

Реклама:

За його словами, видатки будуть скорочені, як мінімум, у сфері освіти, охорони здоров'я та в інфраструктурних проектах. У липні з резервного фонду влада країни взяла 82 млрд доларів, скоротивши його до 650 млрд доларів, а до кінця року очікується скорочення до 629 млрд доларів.

Згідно з офіційними даними королівства, дефіцит бюджету країни в 2015 році становитиме тільки 39 млрд доларів. Проте за оцінкою Міжнародного валютного фонду цей показник буде в кілька разів більше і становитиме 130 млрд доларів.

Саудівська Аравія випустила облігації в розмірі 27 млрд доларів, щоб заповнити його частину. До кінця року заплановано випуск додаткових облігацій.

За даними МВФ, очікується уповільнення економічного зростання з 3,5% торік до 2,8% цього року, і до 2,4% в 2016 році.

Проте за даними міністерства фінансів Саудівської Аравії, через збільшення нафтовидобутку, у другому кварталі 2015 року економічне зростання становило 3,8%, в той час як у першому кварталі цей показник становив тільки 2,4%. У червні Саудівська Аравія видобувала 10,6 млн барелів на день, в липні - 10,4 млн барелів на день.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!