Держіпотека хоче викупити неплатоспроможний банк Лагуна

Субота, 5 вересня 2015, 11:20

Державна іпотечна установа (ДІУ) висловила готовність купити неплатоспроможний "Дельта банк"

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін.

За його словами, Фонд гарантування вкладів фізосіб бореться за створення на базі "Дельта банку" перехідного банку.

Ворошулін зазначив, що таку пропозицію подала Державна іпотечна установа (ДІУ) і висловила готовність банк купити.

Реклама:

"Забрати частину активів, які перебувають у заставі під рефінансування НБУ, частину наших зобов'язань, які повинен виплатити Фонд в межах гарантованих сум. Пропонується передати туди активи і закладені зобов'язання ДІУ, Ощадбанку, Укрексімбанку. Але для цього потрібно розуміння з боку Кабінету міністрів, якщо буде з їхнього боку підтримка. НБУ заперечує і не хоче створювати ще один державний банк...", - розповів Ворушилін.

Відповідаючи на запитання, чи підтримує він особисто цю потенційно корупційну ідею і чи готовий віддати ДІУ останні живі активи, які залишилися в "Дельта Банку", Ворушилін відповів, що Фонду було б вигідніше передати "Дельта Банк" в перехідний банк.

"Ми передаємо активи під новостворюваний банк, а він уже розраховується з вкладниками. Принцип найменших витрат для Фонду при виведенні банку з ринку є визначальним відповідно до закону про систему гарантування вкладів", - сказав він.

"Ми заощадили б на виплатах, нам не довелося б займатися реалізацією його активів. Та й не впевнений я, що ми 5 млрд на їхніх активах виторгували б. Там частина піде НБУ, частина піде Укрексімбанку, потім почнуться суперечки з Ощадбанком і ДІУ - кому скільки ділити", - додав Ворушилін.

Він не вважає за доцільне "одним махом" заживо ховати і ще живу частину бізнесу "Дельти", адже там є цілий ряд активів цілком живих, робітників і працюючих".

За його словами, мета у ДІУ - знайти кінцевого покупця в перспективі, потенційного інвестора.

На зауваження про те, що якщо у ДІУ нічого не вийде і в підсумку вони розведуть руками і скажуть, що не змогли, Ворушилін відповів, що "це вже буде не наша зона відповідальності".

"Ми відповідаємо тільки за те, що ми повинні зробити за законом, а саме - знайти найменш витратний спосіб виведення банку з ринку. У даному контексті створення перехідного банку доцільно", - сказав глава ФГВФО.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: