Річна інфляція в Росії прискорилася через падіння рубля

П'ятниця, 4 вересня 2015, 19:41

Споживчі ціни в РФ зросли в серпні 2015 року на 0,4% до попереднього місяця і на 15,8% - до аналогічного періоду попереднього року, перевищивши прогнози аналітиків.

Про це повідомляє Рейтер.

Опитані Рейтер експерти очікували, що інфляція в серпні становитиме 0,2% в місячному і 15,6% - у річному вираженні, тобто не зміниться в порівнянні з кінцем липня.

Не допомогла основним показникам і дефляція в продовольчих товарах (мінус 0,7%) у серпні по відношенню до липня, адже непродовольчі товари подорожчали на 0,8%, а послуги - на 1,3%.

Реклама:

Росстат повідомив, що в січні-липні зростання споживчих цін становило 9,8% в порівнянні з 5,6% за сім місяців минулого року.

Центробанк РФ ще до нового витка девальвації рубля очікував, що в 2015 році інфляція становитиме 10,8%. Тепер ЦБ може озвучити новий прогноз 11 вересня, коли відбудеться чергове засідання ради директорів ЦБ РФ за ключовою ставкою.

Більшість економістів, опитаних Рейтер в кінці серпня, очікували, що Центробанк зробить у вересні паузу у пом'якшенні грошово-кредитної політики на тлі падіння курсу рубля слідом за цінами на нафту і збереже ставку на рівні 11%.

"Ключова ставка з більшою ймовірністю буде збережена. Інфляція, яка знову почала набирати обороти після останньої девальвації рубля, ставить ЦБ в скрутне становище", - написали в п'ятничному коментарі аналітики Nordea.

Глава Мінекономрозвитку Олексій Улюкаєв визнавав, що девальвація рубля прискорить зростання споживчих цін в РФ, які досягнуть 11 відсотків або трохи перевищать цей показник за підсумками року, і припускав, що ЦБ зробить паузу в зниженні ключової ставки.

Помічник президента Росії Андрій Бєлоусов сказав у п'ятницю агентству, що інфляція цього року буде між 11 і 12 відсотками, але не перевищить 12%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!