"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СБУ: постачальник вугілля на "Центренерго" фінансував терористів

П'ятниця, 4 вересня 2015, 18:51

СБУ звинувачує у фінансуванні тероризму власника ПП "Сприяння" з Костянтинівки Донецької області, який є постачальником вугілля із зони АТО на електростанції державного ПАТ "Центренерго".

Про це йдеться у визначенні Жовтневого районного суду Маріуполя від 11 серпня, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Фінансування терористичної організації (ДНР – ред.) здійснюється "особою_2" з використанням комплексу суб'єктів підприємницької діяльності, зареєстрованих як в Україні, так і за кордоном, які належать фактично "особі_2", але для прикриття незаконної діяльності оформлених на підставних осіб, В тому числі, ПП "Сприяння", засновником якого є мати "особи_2", – йдеться у судових документах.

Як зазначено в Єдиному держреєстрі юридичних осіб, власником ПП "Сприяння" є Тетяна Автономова. Її син, Дмитро Автономов, на сайті терористичної організації "ДНР", значиться як керівник підприємств "Донбасвугілля" і "Східвуглемет".

Реклама:

За даними СБУ, "Сприяння", в обмін на фінансування ДНР, отримало від терористів дозвіл на видобуток вугілля на непідконтрольних Україні територіях.

Завдяки цьому підприємство на підконтрольній бойовикам території, зокрема – в місті Торез, видобуває вугілля без дозволу держорганів України і перевозить його в інші регіони України, де збуває таку продукцію, зазначено в постанові суду.

За даними СБУ, власник "Сприяння" переводить виручені за вугілля безготівкові кошти на рахунки підконтрольних йому компаній за межами України, зокрема – ТОВ "Торгові системи" (Ростов, РФ, зареєстровано на Євгенія Теплова).

"У подальшому, перекладені з безготівкової форми у готівкову грошові кошти через неконтрольовані Україною ділянки кордону з РФ перевозяться на територію "ДНР", де передаються безпосередньо в "Республіканський банк "ДНР" під виглядом "податків" і "благодійної допомоги", – йдеться в судових матеріалах.

Як зазначено в документі, в результаті кошти, виручені за вугілля в Україні, розподіляються між бойовими підрозділами "ДНР" і використовуються на закупівлю військової техніки, обладнання, боєприпасів, інженерного обладнання, необхідного для здійснення терористичних актів проти військових формувань і влади України.

"З числа валових надходжень в бюджет" терористичної організації "ДНР" частка фінансування "особи_2" становить не менше 20%", – йдеться в постанові суду.

Суд визнав аргументи СБУ переконливими і заарештував 37 вагонів з вугіллям марки "А", видобутих в інтересах власника "Сприяння" для подальшого продажу в Україні.

Як повідомлялося з посиланням на офіційну відповідь ПАТ "Центренерго" на депутатський запит Вікторії Войцицької, ПП "Сприяння" входить в перелік постачальників вугілля з зони АТО на ТЕС цієї держкомпанії.

Раніше міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявляв, що "Центренерго" закуповує вугілля виключно у постачальників, попередньо перевірених СБУ.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!