"Зимовий пакет" запрацює після зустрічі "нормандської четвірки" - джерело

Середа, 30 вересня 2015, 20:00

Учасники "нормандської четвірки" - Росія, Україна, Німеччина і Франція - на засіданні 2 жовтня можуть обговорити реалізацію угод щодо постачання російського газу до України на майбутній зимовий період.

Про це повідомило "Інтерфаксу" джерело, ознайомлене із ситуацією.

За його словами, це може бути сигналом Україні для підписання угод щодо "зимового пакета" і "Нафтогазу України" - для переказу коштів на рахунки "Газпрому" під закупівлю російського газу.

"Газпром" вже направив "Нафтогазу" необхідне доповнення до контракту, в якому в тому числі прописано незастосування системи take or pay. Російська сторона вже підписала протокол щодо "зимового пакету". Переговори "нормандської четвірки" стануть сигналом для переказу "Нафтогазом" коштів "Газпрому" і початку поставок газу в Україну", - сказав співрозмовник.

Реклама:

Як повідомлялося, в минулу п'ятницю РФ, ЄК і Україна погодили умови нового зимового пакета для України. Україна має закупити в жовтні 2 млрд кубометрів газу для закачування в ПСГ.

Необхідні грошові кошти - орієнтовно 500 млн доларів будуть надані українським урядом "Нафтогазу", а "Нафтогаз" використає ці кошти для закупівлі газу в "Газпрому".

Російський уряд зобов'язується знизити ціну газу для України в четвертому кварталі 2015 року і в першому кварталі 2016 року до рівня, конкурентного з суміжними державами, шляхом зниження експортного мита.

Єврокомісія зобов'язується продовжувати зусилля із мобілізації необхідного фінансування від європейських і міжнародних фінансових інститутів для закупівлі газу впродовж зимового періоду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!