Путін очікує отримати до 3 мільярдів від України за "зимовий" газ

Середа, 30 вересня 2015, 16:45

Україні протягом зими за постачання російського газу доведеться заплатити близько 3 млрд доларів, тому зобов'язання ЄС допомогти у фінансуванні принципово важливі.

Про це заявив президент РФ Володимир Путін в ході зустрічі з членами уряду в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

Міністр енергетики Олександр Новак в ході своєї доповіді зазначив, що Єврокомісія обіцяла надати 500 млн доларів на перший транш оплати газу, крім того була досягнута домовленість, що ЄС буде протягом усього зимового періоду допомагати Україні оплачувати газ.

Новак також заявив, що в ході переговорів вдалося домовитися про умови поставок газу з РФ до України в період з 1 жовтня по 31 березня.

Реклама:

"25 вересня були проведені тристоронні консультації з нашими партнерами. Вдалося домовитися про зміст протоколу щодо умов взаємодії для поставок газу з РФ до України в період з 1 жовтня по 31 березня, тобто так званий" зимовий пакет ". Основні положення цієї домовленості - це взаємні зобов'язання всіх сторін", - заявив він.

"У першу чергу це зобов'язання української сторони гарантувати продовження надійного транзиту російського газу через територію України в країни ЄС для всіх тих обсягів, які "Газпром" надасть для транзиту відповідно до діючого контракту", - сказав міністр.

За його словами, уряд РФ, у свою чергу, за запитом та на щоквартальній основі розгляне питання про надання знижки і про формування ціни на газ для України на рівні цін суміжних країн з Україною, таких як Польща.

"Ми проінформували наших партнерів, що 24 вересня голова уряду підписав відповідну постанову на четвертий квартал цього року", - додав міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: