Яценюк заступився за авіакомпанії і нагадав РФ про принцип взаємності

Середа, 30 вересня 2015, 14:51

Прем'єр Арсеній Яценюк наполягає, що Росія не має підстав для обмеження польотів п'яти українським авіакомпаніям.

Про це він заявив на засіданні уряду в середу.

Він наголосив, що Україна мала право вводити санкції проти російських компаній.

"Мотивація чітка і зрозуміла – російські авіакомпанії порушили повітряний простір України, незаконно здійснювали авіаційні польоти на територію України до АРК Крим і такі авіакомпанії, в тому числі і "Аерофлот" потрапили в санкційний список", - зазначив Яценюк.

Реклама:

"Не треба було загарбувати наш Крим, вводити війська в Донецьк і Луганськ", - наголосив він.

При цьому Яценюк нагадав, що в міжнародному праві діє принцип взаємності щодо кількості польотів між країнами.

"Північні сусіди без будь-яких підстав почали погрожувати і вводити безпідставні зворотні заходи проти українських авіакомпаній.  Хочу наголосити, що в міжнародних відносинах ключовий принцип – це принцип взаємності…Принцип взаємності означає наступне – скільки літають до нас, стільки літаємо ми, якщо інше не визначено двосторонніми договорами", - наголосив Яценюк.

"Тому я звертаюсь до вас (міністра транпорту - УП) з проханням невідкладно пояснити  нашим східним сусідам, що санкції введені до того моменту, доки Росія не забереться з Криму. "Аерофлот" не може літати, але виконувати наші двосторонні угоди щодо взаємних польотів треба на принципах взаємності. І ми повинні захистити власний ринок", - додав Яценюк.

Як відомо, Україна ввела санкції проти 25 російських авіакомпаній, у тому числі "Аерофлот", "Трансаеро" і S7 через їхні польоти в окупований Крим.

У відповідь на це РФ заборонила п'яти українським компаніям, яким заборонені польоти до/з РФ, але список може бути розширений, "якщо Україна буде вводити подальші обмеження щодо російських авіакомпаній". 

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: