"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У РФ середній розмір хабара збільшився втричі - доповідь

Четвер, 3 вересня 2015, 18:37

У Росії відновилося різке зростання корупції, обсяг корупційного обороту досяг 54% ВВП, перевищивши рекордний показник 2012 року (52,6%).

Про це випливає з доповіді всеросійської антикорупційної громадської приймальні "Чисті руки", пише РБК.

Згідно із підрахунками експертів організації, середній розмір хабара в Росії за останній рік зріс майже втричі - з 218 тис. до більш ніж 613 тис. руб.

Стрімке зростання автори доповіді пояснюють в першу чергу девальвацією рубля.

Реклама:

У доларах середній розмір хабара зріс лише на 40%, до 9440 доларів.

"На рівні корупції позначилася економічна криза, а також посилення забюрократизованості органів влади у зв'язку з прийняттям низки законів, спрямованих на контроль економіки, обмеження свободи слова та діяльності громадських організацій, - в цілому - наступ на права і свободи людини", - наголошується в доповіді.

Найбільш корумпованою сферою експерти назвали судові органи. Середній розмір хабара у кримінальних справах експерти оцінюють в 3 млн руб., у цивільних - в 650 тис. руб.

Друге місце в списку найкорумпованіших органів влади утримує поліція.

У доповіді наголошується, що після введення ембарго на ввезення до Росії ряду продуктів з країн ЄС та США в громадську приймальню почали надходити скарги на корупцію від вітчизняних виробників, чиї товари, здавалося, повинні заміщати імпорт.

За словами скаржників, у регіонах влада зацікавлена не в підтримці та розвитку вітчизняного виробництва, а в захисті власних фінансових інтересів.

Найбільше число скарг на корупцію до експертів "Чистих рук" надходить з Москви (27,5%), Московської області (15,6%) і Краснодарського краю (5,62%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!