"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укрнафта" не виконала зобов'язань щодо виплати дивідендів - "Нафтогаз"

Четвер, 3 вересня 2015, 09:52

ПАТ "Укрнафта" не виконало своїх зобов'язань щодо виплати дивідендів за 2011-2014 роки.

Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

У компанії повідомили, що запропонована менеджментом "Укрнафти" заміна виплати дивідендів державі на зарахування зустрічних грошових вимог з НАК "Нафтогаз України" порушує українське законодавство.

"Зокрема, необхідними ознаками зобов'язань, які можуть бути припинені заліком, відповідно до cт. 203 Господарського кодексу України і ст. 601 Цивільного кодексу України є їх зустрічність та однорідність. Вимоги, на які посилається "Укрнафта", не є ані зустрічними, ані однорідними", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Як наголошується, відповідно до рішень загальних зборів акціонерів "Укрнафти" від 10 жовтня 2014 року, товариство повинно було перерахувати 1,78 млрд гривень до державного бюджету України до 10 квітня 2015 року.

"Збори акціонерів "Укрнафти", які відбулися 22 липня 2015 року, прийняли рішення про перерахування до держбюджету дивідендів за 2014 рік у розмірі 0,63 млрд гривень до 3 жовтня 2015 року", - повідомляє прес-служба.

"Обидва рішення зборів акціонерів досі не виконані. Невиплачені дивіденди у розмірі 2,41 млрд гривень підлягають перерахуванню до державного бюджету України", - наголосили у компанії.

Як відомо, 1 вересня "Укрнафта" у листі заявила про зарахування своїх зобов'язань щодо сплати "Нафтогазу" дивідендів за 2014 в загальній сумі 632,304 млн гривень в рахунок зобов'язань НАКу перед "Укрнафтою" з відшкодування шкоди, заподіяної безпідставним використанням природного газу в обсязі 123 242,634 тисяч кубометрів.

Нагадаємо, 22 липня 2015 року акціонери "Укрнафта" вирішили направити весь чистий прибуток за 2014 рік на виплату дивідендів.

Як повідомлялося, ПАТ "Укрнафта" в результаті "невірних управлінських рішень" керівництва, а також створюючи штучну дебіторську заборгованість скоротила дохід за 2014 перед розподілом прибутку між акціонерами (виплатою дивідендів).

Раніше повідомлялося, що "Укрнафта" відмовляється виплачувати державі 1,8 мільярда гривень дивідендів за три останні роки, посилаючись на те, що "Нафтогаз" забрав у неї газу на 2,6 мільярда гривень. У "Нафтогазі" вважають цю аргументацію незаконною.

Крім того, компанія винна державі більше 5 млрд гривень податків. Коломойський не вважає це підставою для зміни керівництва компанії.

Держава через "Нафтогаз" контролює 50%+1 акцію "Укрнафти", структури Коломойського - 42%.

Як відомо, "Укрнафта" заборгувала бюджету 9,6 мільярда.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!