"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Григоришин пояснив, навіщо "Укренерго" його трансформатори

Вівторок, 29 вересня 2015, 18:00

Середній вік трансформаторів, які працюють в системі "Укренерго" в районі 35 років, далі ризик аварії зростає експоненціально.

Про це в в інтерв'ю "Українській правді" розповів олігарх Костянтин Григоришин.

"Що таке "Укренерго"? "Укренерго" - це високовольтні мережі, на основі яких тримається вся енергосистема України. Не дай Бог, з ними щось трапиться, цілі регіони будуть відключені від електрики на довгий період часу. Основою перерозподілу електроенергії є трансформаторні підстанції - які підвищують, понижують, з'єднані між собою лініями електропередач", - розповів він.

За його словами, у вартості основних фондів "Укренерго" трансформатори складають близько 15-20% і це найбільша високотехнологічна річ і сама критично важлива, вразлива.

Реклама:

"Якщо з ними щось трапляється, то, значить, трапляється і з усією енергосистемою. Середній вік трансформаторів, які працюють в системі "Укренерго", наскільки я пам'ятаю, в районі 35 років. Гарантійний термін заводу становить 2 роки, але вважається, що 25-30 років трансформатор може працювати в системі досить стійко. Далі ризик аварії зростає експоненціально", - пояснив Григоришин необхідність оновлення трансформаторів "Укренерго".

Він нагадав, що середній вік роботи трансформатора 35 років.

"Але є трансформатори, які працюють і більше - 40-50 років. У цій ситуації ризик системної аварії значно підвищується. Поміняти їх потрібно було давно. Ця річ очевидна. Це як в авіації - двигун змінюється при виробленні певного ресурсу", говорить Григоришин.

Олігарх зазначив, що оскільки останні роки інвестпрограми всіх учасників ринку, за винятком "ДТЕК", найжорстокішим чином різалися, включаючи "Укренерго", і перерозподілялися на користь все того ж "ДТЕК", то у "Укренерго" просто не було можливості здійснювати заміну трансформаторів і зберігати надійність системи.

"І коли "Укренерго" нарешті отримала можливість поміняти трансформатори і оголосила тендер, ЗТР в цьому взяв участь", - зазначив він.

Як відомо, 18 серпня Південно-Західна електроенергетична система ДП "НЕК "Укренерго" вирішила скасувати два тендери для придбання трансформаторів на 206 мільйонів гривень.

Нагадаємо, капітальні інвестиції НЕК "Укренерго" на 2015 рік заплановані у розмірі 5 млрд гривень.

Крім того, нова інвестпрограма передбачала додатково 4 мільярда гривень на закупівлю 37 трансформаторів у "Запоріжтрансформатор" у російського бізнесмена Костянтина Григоришина.

Як відомо, у грудні новим керівником ДП "НЕК "Укренерго" став Юрій Касіч, який до того працював у енергокомпаніях Григоришина.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: