"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Падіння доходів росіян різко прискорилося

Вівторок, 29 вересня 2015, 17:17

Незначне збільшення реальних доходів росіян, зафіксоване в середині літа 2015 року, змінилося новим падінням.

Про це випливає з опублікованого Міністерством економічного розвитку моніторингу поточної ситуації в економіці за підсумками перших восьми місяців 2015 року, пише РБК.

Якщо в липні реальні доходи (тобто доходи за винятком обов'язкових платежів з поправкою на інфляцію) жителів Росії в порівнянні з червнем зросли на + 1,4%, то вже в серпні вони скоротилися на 1,1%.

При цьому в річному вирахуванні падіння різко прискорилося - з 2% у липні до 4,9% у серпні.

Реклама:

"На тлі високої бази серпня минулого року скорочення реальних наявних доходів населення посилилося і становило в серпні поточного року 4,9% до відповідного періоду 2014 року. Загалом за вісім місяців реальні наявні доходи населення скоротилися на 3,1%", - наголошується в звіті Мінекономрозвитку.

Місяцем раніше скорочення реальних доходів росіян з початку 2015 оцінювалося в 2,9%.

При цьому формальне збільшення доходів росіян (у річному обчисленні вони безперервно падають вже десять місяців поспіль, останній раз їх приріст відзначався в жовтня 2014 року) експерти пояснювали тим, що росіяни почали витрачати свої валютні заощадження.

Реальна ж зарплата і зовсім скорочується без зупинок. Більше того, за підсумками останнього місяця літа падіння її розміру відчутно прискорилося: у річному вирахуванні - з 9,2% до 9,8%, в місячному - з 0,8% до 1,2%.

У цілому за січень-серпень 2015 реальна заробітна плата середнього росіянина (тобто зарплата, перерахована у кількість споживчих товарів і послуг, які на неї можна придбати) скоротилася на 9%.

Раніше Росстат попередив про різке зростання в Росії числа малозабезпечених.

За даними офіційної статистики, за останній рік кількість бідняків зросла приблизно на 3 млн осіб.

До середини року за межею бідності жило понад 20 млн росіян, або 14% населення Росії.

А вже наступного року кількість бідняків може вирости, впевнений колишній міністр фінансів РФ, глава Комітету громадянських ініціатив Олексій Кудрін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!