Україна до 2018 року визначиться з долею вивезених в РФ ядерних відходів

Понеділок, 28 вересня 2015, 20:34

Україна має до 2018 року визначитися з долею вивезеного на зберігання до Росії відпрацьованого ядерного палива атомних електростанцій.

Про це на прес-конференції у Кабміні 28 вересня заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає УНІАН.

"За першими договорами від 1993 року термін (вивезення відпрацьованого ядерного палива - ред.) настає у 2018 році", - сказав він.

За словами міністра, на сьогодні розглядається кілька варіантів щодо поводження з ядерними відходами, що вивозилися в Росію на зберігання.

Реклама:

"Є кілька варіантів. Варіант нульовий - ми не забираємо нічого, а вони нам не повертають високорадіоактивні елементи", - зазначив Демчишин.

При цьому міністр додав, що на сьогодні вивчається питання використання цих радіоактивних відходів у створенні нового ядерного палива для АЕС України.

"Ми зараз створили робочу групу, щоб з'ясувати, наскільки це доцільно, як ми можемо їх використовувати. Це проблема і в інших європейських країнах. Вони також виробляють, а потім якимось чином відпрацьоване паливо використовують. Це відпрацьоване паливо можна знову переробляти на паливо, мікси палива", - сказав він.

"Ми зараз пробуємо зрозуміти, що нам можуть віддавати, як ми його можемо використовувати, і скільки нам може коштувати зберігання до того моменту, поки ми зможемо використовувати його", - додав Демчишин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: