"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Валютне законодавство потребує перезавантаження - НБУ

П'ятниця, 25 вересня 2015, 16:30

Законодавчі акти, що регулюють вітчизняний валютний ринок, застаріли і потребують радикальних змін.

Таку думку висловив заступник голови Національного банку України Олег Чурій, передає "Інтерфакс-Україна".

"У серпні ми створили робочу групу з легалізації валютного законодавства. На кінцевому етапі хочемо повністю змінити валютне законодавство. Як ми бачимо валютну лібералізацію? Головне - це лібералізація поточного рахунку, тобто операції з експорту-імпорту, які проводять українські контрагенти", - сказав він у ході Одеського фінансового форуму в п'ятницю.

Крім того, за його словами, пріоритетом є лібералізація прямих інвестицій, оскільки вони не волатильні, але сприяють внутрішньому росту.

Реклама:

"До портфельних інвестицій, короткострокового кредитування, а також операцій населення з іноземною валютою ми поки підходимо досить обережно через високу волатильність такого капіталу", - додав заступник голови НБУ.

За словами чиновника, НБУ також розробляє проект відкриття рахунку в глобальному депозитарії.

''Єдині цінні папери, які можуть бути цікаві інвесторам в найближчі роки - державні цінні папери, держборг. Для України це розширить коло інвесторів, для інвесторів перевага у зниженні ризику при роботі через глобальний депозитарій, а також в оперативності.

Разом з тим, за словами Чурія, досвід інших країн показує, що це може зажадати багато часу.

Зокрема, в Грузії та Вірменії це зайняло три роки, в Росії - сім років, що частково також було пов'язано з неготовністю ринку допустити до себе глобального депозитарія, зазначив заступник голови НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!