"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

До конкурсу на антикорупційного прокурора хочуть допустити не лише прокурорів

П'ятниця, 25 вересня 2015, 12:51

Комісія з обрання антикорупційного прокурора хоче розширити доступ до конкурсу кандидатів з-поза меж системи прокуратури України.

Про це під час брифінгу повідомила голова конкурсної комісії Катерина Левченко, інформує "Центр протидії корупції".

"Комісія сама ініціювала необхідність консультацій з керівництвом Верховної Ради та Адміністрації президента у зв’язку із суспільними очікуваннями щодо внесення змін в закон "Про прокуратуру" для можливості розширення кола кандидатів", - заявила Левченко.

"У зв’язку із діяльністю комісії для суспільства є найбільш важливими  три питання: терміни відбору кандидатів, критерії їх відбору, та незалежність комісії від політичного тиску", - зазначила вона.

Реклама:

"Склад комісії, перший тиждень засідань, прозорість у діяльності дають підстави зробити висновок про професіоналізм та зацікавленість у роботі її членів. Є певні розбіжності, але вони долаються шляхом конструктивного діалогу. Політичного тиску на роботу комісії сьогодні немає,  і ми зробимо все, щоб його не було й далі" - підсумовує голова комісії.

Також Левченко повідомила про те, що комісія має намір розпочати конкурс  на 11 прокурорських посад в Антикорупційну прокуратуру на початку жовтня. Пріоритетом роботи комісії буде обрання керівника Антикорупційної прокуратури.

Кандидати на роботу в Антикорупційну прокуратуру мають бути громадянами України, знати державну мову, мати вищу юридичну освіту та стаж роботи прокурором не менше 5 років, не мати судимостей.

Кандидатів обиратимуть у декілька етапів. Спочатку відбудеться тестування на знання законодавства та загальні  здібності, опісля - співбесіди. В окремих випадках комісія може запропонувати кандидатам пройти поліграф, утім, його результати носитимуть виключно рекомендаційний характер.

На сайті ГПУ в режимі реального часу буде транслюватися кожне засідання конкурсної комісії та співбесіди з кандидатами, там же будуть опубліковані декларації про майно, інформація про трудовий шлях учасників конкурсу та результати проходження ними кожного з етапів.

За результатами співбесід та тестів конкурсна комісія має визначитися із декількома кандидатами на всі посади, на які проводиться конкурс, та запропонувати їх на затвердження генпрокурору та новообраному керівнику Антикорупційної прокуратури.

Кандидати можуть оскаржити рішення комісії про недопущення до тестування та кількість одержаних за результатами тестів балів.

Як відомо, 22 вересня генеральний прокурор Віктор Шокін утворивспеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Згідно із законом, Спеціалізована антикорупційна прокуратура має здійснювати нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, яке здійснюється Національним антикорупційним бюро України.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: