Відтік капіталу з Китаю в серпні став максимальним в історії

П'ятниця, 25 вересня 2015, 11:21

Відтік капіталу з Китаю в серпні став максимальним за всю історію спостережень.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на власні дані.

Минулого місяця інвестори вивели з країни 141,66 млрд доларів проти 124,62 млрд доларів в липні.

Настільки активний відтік капіталу аналітики пов'язують з рішенням про девальвацію юаня, яке було прийняте 11 серпня Народним банком Китаю, а також слабкими статданими, що вказують на уповільнення темпів зростання економіки країни.

Реклама:

"Відтік капіталу є тимчасовою реакцією ринку", - заявив глава відділу аналітики та статистики НБК Шен Сунчжен. Він додав, що вважає слабкість юаня короткостроковим явищем, і курс національної валюти не буде знижуватися на постійній основі.

Раніше прем'єр Держради КНР Лі Кецян заявив, що уряд країни буде зберігати курс своєї національної валюти на стабільному, раціональному і збалансованому рівні, і додав, що Китай є локомотивом зростання світової економіки, а не джерелом ризиків для неї.

На початку вересня Пекін зробив ряд заходів, щоб стримати втечу капіталу за кордон на тлі нестабільності фінансових ринків, для чого задіяв можливості центрального банку, найбільших банків і правоохоронних органів.

Зокрема, стало відомо, що НБК з 15 жовтня підвищить резервні вимоги за форвардними контрактами на юань - цей крок зробить ставки на ослаблення китайської нацвалюти менш вигідними для трейдерів.

Такі великі фінансові установи, як Bank of China і China Citic Bank, посилили внутрішній контроль за великими валютними операціями корпоративних клієнтів, писала газета The Wall Street Journal з посиланням на джерела в галузі.

Компанії Китаю можуть обмінювати юані на валюту тільки в разі обгрунтованості операцій потребами господарської діяльності: оплата імпорту, схвалені інвестиції за межами країни.

При цьому фінансові регулятори спільно з правоохоронними органами посилили боротьбу з підпільними трансферними агентами, які заробляють тим, що допомагають китайцям переправляти гроші за кордон.

Всі ці заходи покликані стримати падіння юаня після девальвації.

Інтерфакс

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!