У Росії завели справу на Apple через "смайли"

Четвер, 24 вересня 2015, 17:04

Компанії Apple загрожує призупинення діяльності на території Росії або штраф у 1 мільйон рублів за "пропаганду гомосексуалізму".

УМВС у Кіровській області порушила адміністративну справу за "яблучні" смайли – емодзі, які, як припускають правоохоронці, пропагують гомосексуалізм серед неповнолітніх, пише Газета.ru.

Приводом для порушення справи стали матеріали перевірки за заявою місцевого юриста Ярослава Михайлова, який побачив пропаганду ЛГБТ-цінностей в емодзі (смайликах), які з'явилися в оновленій операційній системі iOS 8.3.

Як слідує з відповіді УМВС РФ у Кіровській області, справу порушили ще в серпні цього року, а самі емодзі спрямували на експертизу в Міжрегіональне бюро судових експертиз ім. Сікорського.

Реклама:

Експерти цієї установи в підсумку повинні вирішити, чи присутня в невинних смайлах інформація, яка завдає шкоди здоров'ю чи розвитку дітей.

Якщо бюро підтвердить підозри поліцейських про пропаганду гомосексуалізму, то у відповідності зі статтею 6.21 КоАП РФ компанія Apple муситиме виплатити штраф у розмірі від 800 тис. до 1 млн руб. або компанії загрожує повна зупинка діяльності на території Росії.

Як пояснив виданню юрист Михайлов, спершу він звернувся до Генеральної прокуратури РФ до уповноваженого з правах дитини в Росії Павла Астахова через емодзі Apple.

"Мою заяву пере спрямували в поліцію Кіровської області. Наскільки я знаю, перевірку проводив відділ "К", який займається злочинами у сфері інформаційних технологій. Поліцейські дійшли висновку, що моя скарга обґрунтована, і порушили справу про адміністративне правопорушення", - розповів він.

Юрист вважає, що дії компанії Apple порушують норми законодавства РФ, яке забороняє пропаганду одностатевих відносин.

Раніше на емодзі ополчився депутат Законодавчих зборів Петербурга Віталій Мілонов через піктограми "одностатевих пар". На думку депутата, компанія мала б "випустити російський патч, як для Китаю" – а інакше слід маркірувати iOS 8.3 значком "18+" і продавати його у спецмагазинах "разом із батогами й кляпами".

 

Депутат також направив лист до Роскомнагляду з копією до прокуратури, і якому просив звернути увагу на "ЛГБТ-пропаганду" у продукції компанії з Купертіно.

У липні московський адвокат Всеволод Сазонов також подавав до суду позов про захист прав споживачів до ТОВ "Еппл Рус" через "толерантні смайли" Apple. Однак Савелівський суд Москви в задоволенні позову відмовив.

Згаданий юрист Михайлов уже домагався компенсації від Apple за завищення цін на книги в iBooks. Розмір виплати юристу від компанії склав 2 204 руб. 81 коп.

 У Росії завели справу на Apple через "смайли"

Крім того, він обурювався російською версією "Вікіпедії", яка відмовилася виконувати вимоги Роскомнагляду про блокування статті про гашиш, тощо.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!