"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Електронне адміністрування ПДВ дало бізнесу "мінус" 2,7 мільярда - голова комітету ВР

Четвер, 24 вересня 2015, 15:50

2,7 мільярда гривень в якості "ефекту" від електронного адміністрування ПДВ - це прямий збиток підприємств.

Про це на круглому столі "Нова податкова реформа - шанс економічного розвитку ГМК України" заявила глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

"Шкода, що Мінфін не повідомив, який збиток нанесла система електронного адміністрування ПДВ. Додатково 2,7 млрд гривень, які зібрані за минулий місяць, начебто, за рахунок системи електронного адміністрування - цю цифру, як ефект від системи, називає навіть прем'єр-міністр", - сказала вона.

"Але очевидно, йому не доповіли про те, що це - жахливий наслідок, який завдав прямих збитків, в тому числі, і металургійній галузі. Забрали, вилучили з обігу і не дали можливості розрахуватися з виробниками електричної енергії", - підкреслила Южаніна.

Реклама:

За словами керівника Департаменту з податкового планування енергетичної компанії ДТЕК Костянтина Косицького, система націлена на те, щоб платник, виписуючи податкову накладну, фактично в той же момент виплачував податок на додану вартість.

Однак в енергетиці, враховуючи несвоєчасну оплату за спожиту електроенергію, такий механізм призводить до вимивання коштів з обороту підприємств, додає він.

За його словами, результатом роботи енергогалузі в новій системі стала додаткова заборгованість у розмірі понад 1 млрд гривень, яку в жовтні ДП "Енергоринок" сформує перед генеруючими компаніями.

"Це ті гроші, які" Енергоринок "покладе на спецрахунок ПДВ, що не доплативши" Енергоатому "50% і теплової генерації 45%. А сьогодні Україна готується до зими, і гостро стоїть проблема поповнення складів і покупки вугільної продукції", - додав він.

Як зазначають учасники круглого столу, проблема податкових переплат всіх сфер українського бізнесу призвела до того, що найбільші бюджетоутворюючі підприємства балансують на межі збитковості.

Йдеться, за їх словами, про критичну ситуацію з невідшкодуванням податку на додану вартість (ПДВ) за поставлену на експорт продукцію, високу рентну плату за користування надрами, переплату податку на прибуток, а також приховану переплату, яка з'явилася із введенням системи електронного адміністрування ПДВ .

На думку народного депутата від Блоку Петра Порошенка Михайла Кобцева, необхідно підготувати новий Податковий кодекс або внести зміни до існуючого, щоб стимулювати вихід з тіні і розвиток економіки.

"Якщо ми погодимося на зміни, які пропонує Мінфін, це буде внутрішній перерозподіл якихось існуючих платежів, які створені на основі помилкової статистики, оскільки вона не враховує ці 50%, які знаходяться в тіні. Тому основне завдання - докорінна зміна ставок", - вважає він.

Раніше повідомлялося, що заступник міністра фінансів України Олена Макеєва озвучила заборгованість держави перед бізнесом за несвоєчасне відшкодування ПДВ і переплатою податку на прибуток у розмірі 47 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!