"Північний потік-2" може нести фінризики для "Газпрому" - Fitch

Понеділок, 21 вересня 2015, 16:54

"Газпром" може зіткнутися з фінансовими проблемами при подальшій реалізації проекту з будівництва газопроводу "Північний потік-2", зокрема, істотно збільшити свою заборгованість у разі залучення фіннапряму для проекту.

Про це заявили аналітики міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, пише Прайм.

Рейтинг "Газпрому" обмежується рівнем рейтингу Росії.

Однак без цих обмежень рівень рейтингу "Газпрому", ймовірно, відповідав би середині категорії "A", що "відображає положення компанії як основного експортера газу в Європу і його поточне сильне фінансове становище".

Реклама:

Експерти Fitch відзначають, що "Північний потік-2" планується під час слабкого попиту на газ в Європі і різкого зниження цін.

Продажі "Газпрому" в регіоні впали на 7% у першому півріччі - до 80 мільярдів кубометрів, у той час як середня ціна на газ в Європі впала на 26%.

"Хоча ми очікуємо, що в 2015-2016 роках обсяг продажів "Газпрому" в Європі в цілому залишиться стабільним, ми прогнозуємо зниження цін компанії в Європі ще на 15% від поточних рівнів", - відзначає Fitch.

Крім того, аналітики агентства вважають, що, незважаючи на присутність великих європейських компаній в числі акціонерів, залучення фінансування для нового газопроводу, ймовірно, буде набагато важчим, ніж для "Північного потоку".

"Тому що західні санкції значно ускладнили пошук міжнародного фінансування для російських компаній, навіть тих, хто безпосередньо не потрапив під санкції", - пояснили аналітики Fitch.

"Низькі ціни на газ і слабкий попит, а також високий рівень інвестицій означають, що "Газпром" не буде в змозі фінансувати свою частку капіталовкладень (за оцінками - 10 мільярдів доларів) з власних коштів. Якщо проектне фінансування не буде доступно, компанія може спробувати позичити кошти на фінансування своєї частини витрат, але це теж було б потенційно складно і дорого в нинішніх умовах", - відзначає Fitch.

Навіть до планування капіталовкладень в "Північний потік-2" і "Турецький потік" Fitch очікує, що в 2015-2018 роках "Газпром" щорічно генеруватиме негативний вільний грошовий потік в 3 млрд доларів після капвкладень і дивідендів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!