"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У РФ хочуть розширити перелік майна, що вилучається у інших країн

Понеділок, 21 вересня 2015, 08:53

Депутати запропонують уряду розширити сферу дії законопроекту, що дозволяє заарештовувати і вилучати майно іноземних держав на території Росії: буде враховуватися і майно на континентальному шельфі.

Про це пише РБК.

Як наголошується, законопроект уряду, що дозволяє заарештовувати і вилучати майно іноземних держав в Росії за рішеннями російських судів, в даній версії не зачіпає майно цих держав на континентальному шельфі та у виключній економічній зоні РФ, випливає з проекту висновку комітету.

Комітет має намір підтримати законопроект в цілому: прийняття документа посилить захист майнових інтересів Росії.

Реклама:

Але комітет запропонує скорегувати ініціативу: у нинішньому вигляді вона істотно обмежує майнову відповідальність іноземних держав, зазначено у висновку.

Такий висновок комітет робить з визначення поняття майна іноземної держави, що міститься в законопроекті. Воно визначено як майно на території Росії, що перебуває у власності або використовується іноземною державою.

Але таке визначення виключає зі складу іноземного майна те, що знаходиться на інших територіях, де Росія здійснює юрисдикцію відповідно до Конституції та нормам міжнародного права, а саме на континентальному шельфі та у виключній економічній зоні РФ, зазначено в проекті висновку комітету.

На шельфі використовуються стаціонарні або пересувні платформи, комплекси підводного буріння, говорить Костянтин Симонов, директор Фонду національної енергетичної безпеки.

Експерт не вважає, що прийняття законопроекту спровокує паніку у нерезидентів: документ підготовлений у відповідь на арешт рахунків й намагання вилучити російську власність за кордоном, що відбувається в тому числі і з порушенням міжнародного права, коли робляться спроби заарештувати майно не держави, а приватних компаній.

По роботах на шельфі у Росії найвища ступінь залежності від іноземного обладнання, але роботи на шельфі іноземців й так обмежені введеними санкціями, арктичний шельф для них повністю закритий, вказує Симонов.

Депутати, крім того, вважають, що можна заарештовувати і те майно, яке знаходиться в користуванні іноземних держав, наприклад за договором постійного безстрокового користування та оренди, випливає з проекту висновку думського комітету.

Те ж саме стосується і майна, яке знаходиться у власності іноземної держави, але не використовується ним, додає комітет.

Законопроектом визначено перелік майна, яке не можна буде забрати у іноземної держави для виконання судового рішення: майно (в тому числі гроші з банківських рахунків) дипломатичних представництв; військове майно; не виставлені на продаж культурні та музейні цінності, а також майно зарубіжних Центральних банків та інших фінансових організацій.

Вилучення майна з цього переліку буде можливо тільки з дозволу самого іноземної держави.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!