"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Китай посилив контроль за рухом капіталу

Середа, 2 вересня 2015, 13:18

Китай робить все нові заходи в спробі стримати втечу капіталу за кордон на тлі нестабільності фінринків, для чого задіяні можливості центрального банку, найбільших банків і правоохоронних органів країни.

Про це передає "Інтерфакс" з посиланням на The Wall Street Journal.

1 вересня стало відомо, що Народний банк Китаю з 15 жовтня підвищить резервні вимоги за форвардними контрактами на юань - цей крок зробить ставки на ослаблення китайської нацвалюти менш вигідними для трейдерів.

Такі великі фінансові установи, як Bank of China і China Citic Bank, посилили внутрішній контроль за великими валютними операціями корпоративних клієнтів, повідомили WSJ джерела в галузі.

Реклама:

Компанії Китаю можуть обмінювати юані на валюту тільки в разі обгрунтованості операцій потребами господарської діяльності: оплата імпорту, схвалені інвестиції за межами країни.

При цьому фінансові регулятори спільно з правоохоронними органами посилили боротьбу з підпільними трансферними агентами, які заробляють тим, що допомагають китайцям переправляти гроші за кордон.

Всі ці заходи покликані стримати падіння юаня після девальвації, розпочатої НБК 11 серпня.

Достовірних даних про відтік капіталу з Китаю майже немає: багато інвестори виводять кошти через складні схеми, щоб обійти обмеження. Однак економісти знаходять непрямі свідчення того, що гроші дійсно витікають з КНР.

Одним з них є скорочення міжнародних резервів країни - торік вони перевищували 4 трлн доларів, але за цей час скоротилися більш ніж на 340 млрд доларів.

Ще один сигнал - збільшення китайських інвестицій у комерційну нерухомість за кордоном.

За даними фірми CBRE Group, у першому півріччі ці інвестиції склали 6,5 млрд доларів. Як очікується, показник за 2 015 рік у цілому буде вище торішніх 10,5 млрд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!