Morgan Stanley знизив прогноз світового видобутку нафти в 2016 році

Середа, 2 вересня 2015, 09:33

Світовий обсяг видобутку нафти в 2016 році буде приблизно на 500 тисяч барелів на добу менше, ніж раніше передбачалося, через скорочення видатків бюджету деяких найбільших енергетичних компаній у світі.

Таку думку висловили аналітики американського банку Morgan Stanley, передає "Прайм".

Відстрочка або скасування проектів приведе до скорочення видобутку нафти таких компаній, як Eni, BP, Total, Statoil, Exxon Mobil і Chevron, на 530 тисяч барелів на день в наступному році і на 1,2 мільйона барелів на день менше в 2020 році. На ці компанії припадає близько 13% світового виробництва "чорного золота".

"Ми прогнозуємо значно більш низький видобуток нафти. Капітальні витрати на розвідку і видобуток були значно знижені, і це не відбулося без наслідків: велика кількість проектів вже скасована або відкладена", - цитує агентство Bloomberg доповідь експертів.

Реклама:

Прогноз цін на нафту припускає, що ці шість компаній оголосять про подальші скорочення в запланованих витратах протягом найближчих декількох місяців, сказали експерти Morgan Stanley. Це призведе до скорочення капітальних витрат з 2014 по 2017 рік на приблизно 31%, як було під час обвалу цін на нафту в 1986 році, відзначає банк.

Раніше ВР заявила, що вона скоротить витрати до менше 20 мільярдів доларів в цьому році з 26 млрд доларів, які планувалися спочатку. Норвезька Statoil знизила прогноз щодо видатків на цей рік на 500 млн доларів.

Фірма BDO International вважає, що має пройти кілька років, перш ніж скорочення капітальних витрат призведе до досить низького виробництва і скоротить поточний профіцит нафти.

"Скорочення капвкладень почне зачіпати виробництво, принаймні, через два роки, якщо не більше", - заявив агентству глава британського відділу BDO по M&A Саймон Лезерс.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!